Spel in de rekenles

Waarom rekenspellen?

De meeste leraren werken met een rekenmethode. Deze methode biedt voor iedere dag, op basis van uitgekienze leerlijnen, een scala aan activiteiten aan de hand waarvan kinderen kunnen leren rekenen. De methodes bieden ook handvatten en extra activiteiten voor kinderen die extra hulp nodig hebben of voor kinderen die juist meer aankunnen dan de basisstof. Met de rekenmethode in de hand en de eigen deskundigheid lijkt de leraar voldoende mogelijkheden te hebben om adaptief onderwijs te geven: onderwijs dat is afgestemd op de leer- en onderwijsbehoeften van alle leerlingen. 

Uit onderzoek 1) blijkt dat drie basisbehoeften van leerlingen noodzakelijk zijn om tot leren te komen

  • relatie (leerlingen voelen zich geaccepteerd en veilig)
  • competentie (leerlingen ontdekken dat ze de taken die ze moeten doen ook aankunnen)
  • autonomie (leerlingen kunnen hun leergedrag zelf sturen)

Rekenspellen bieden bij uitstek mogelijkheden om aan de 3 basisbehoeftes te voldoen. Ze ondersteunen en stimuleren daarmee het doel van adaptief onderewijs.  De leerkracht kan samen met de leerling kijken welke leerstof in welke spellen aan de orde komt en nagaan of de doelen hiervan overeenkomen met de leerdoelen waaraan de leerling kan werken. Hiermee heeft de leerling invloed op zijn eigen leerproces, wat ook positief werkt op de motivatie en het leren.

De leerling en de leraar zorgen ervoor deat de leerling kiest voor spellen die hem uitdagen, dus liggen in de zone van naaste ontwikkeling. Hiermee wordt zowel gewerkt aan het gevoel van competentie als autonomie.

De meeste spellen zijn om samen te spelen. Dat kan met de leraar, maar juist ook met medeleerlingen. Hierin wordt gewerkt aan de relatie en ook de sociaal emotionaele ontwikkeling van het kind. Belangrijk is ook hier dat de juiste spellen gespeeld worden en met de juiste medeleerlingen . Speelt een leerling met anderen die veel beter zijn, dan zal het gevoel van competentie juist tegengewerkt worden, ook al speelt er bij de meeste spellen ook een geluksfactor mee. Een te groot verschil in vaardigheid leidt ook tot je niet veilig voelen. 

 

De rekenspellen op deze website

Hier onder vindt u een overzicht van alle rekenspellen die tot nu toe besproken zijn in het tijdschrift Volgens Bartjens. Bij ieder spel staat vermeld

  • het rekendomein waaraan wordt gewerkt door het spelen van het spel
  • de groep waarin de leerstof wordt behandeld die je nodig hebt om het spel te spelen
  • het aantal spelers
  • de gemiddelde speelduur en
  • wat je van het spel kunt leren

Ik ga op reis en ik neem mee....

Spellenspecialist Anneke Noteboom geeft tips voor leuke rekenspellen om mee te nemen op vakantie of om lekker thuis te spelen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_37_5_afb_noteboom_ik_ga_op_reis_en_ik_neem_mee_news_index
 

Spel in de rekenles - Resolf

Resolf is een spel voor de echte puzzelaar die van rekenen en redeneren houdt. De puzzels variëren van eenvoudig tot zeer moeilijk, puzzels die zelfs tot ver in de middelbare school een uitdaging kunnen zijn. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_37_5_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_resolf_news_index
 

Spel in de rekenles - Game of trains

Game of trains is een kaartspel waarbij de spelers getallen op volgorde moeten krijgen van laag naar hoog. Met dit eenvoudige spel kan rekendrempel 2: 'Getalbegrip onder 100' uit het rekenmuurtje geoefend worden.... lees meer » Reacties(0)
Vb_37_4_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_game_of_trains_news_index
 

Spel in de rekenles - Leo moet naar de kapper

'Leo moet naar de kapper' is niet alleen een spel om de reken-wiskundige ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren, het biedt ook veel mogelijkheden om de executieve vaardigheden van leerlingen te ontwikkelen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_37_3_afb_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Bedenk het beste rekenspel 2018!

Doe ook dit jaar mee en misschien ligt jouw zelfbedachte rekenspel straks in de (web)winkel!... lees meer » Reacties(0)
Vb_37_2_afb_noteboom_bedenk_het_beste_rekenspel_2018_news_index
 

Spel in de rekenles - Haaibaai Tel

In dit artikel wordt Haaibaai Tel beschreven, waarmee leerlingen kunnen oefenen met het getalbegrip tot 20.... lees meer » Reacties(0)
Vb_37_2_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - NMBR9

In dit spel voor 1 tot 4 spelers kan gespeeld worden door kinderen vanaf groep vier.... lees meer » Reacties(0)
Vb_37_1_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Beverbende

Beverbende is een leerzaam spelletje voor het optellen van getallen onder de 20. Het is een spel waar je rekent en je geheugen oefent, maar waarbij je elkaar ook lekker kunt pesten....... lees meer » Reacties(0)
Vb_36_5_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Drempelspellen

Het automatiseren en memoriseren van de belangrijke basisvaardigheden voor het rekenen blijft voor veel kinderen een uitdaging. De drempelspellen bieden leerlingen een speelse manier om de verschillende basisvaardigheden te oefenen en te onderhouden.... lees meer » Reacties(1)
Vb_36_4_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_drempelspelen_news_index
 

Spel in de rekenles - Balance Beans

Balance Beans is een spel met een leuk thema: gekleurde banen op een wip die je in evenwicht moet zien te krijgen. Het mooie van deze puzzel met uitdagingen op verschillend niveau is dat het geschikt is voor alle kinderen van groep 1 tot en met 8. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_36_3_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Bedenk het beste rekenspel!

Doe mee met deze wedstrijd en misschien ligt straks jouw zelfbedachte rekenspel in de (web)winkel... lees meer » Reacties(1)
Vb_36_2_afb_noteboom_bedenk_het_beste_rekenspel_news_index
 

Spel in de rekenles - Pak die zak!

Kent u Halli Galli nog? Dit spel is favoriet bij de meeste kinderen. Maar eigenlijk leren kinderen uit groep 4 en hoger hier niets nieuws meer van. Daarom goed nieuws: Pak die zak! is voor leerlingen in groep 3, 4 en de zwakkere rekenaars uit groep 5.... lees meer » Reacties(0)
Vb_36_2_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Bedenk het beste rekenspel!

Voor de derde keer organiseren Volgens Bartjens, SLO, NVORWO en Klasse TV de wedstrijd 'Bedenk het meeste rekenspel'. Dit jaar nodigen we ook leraren uit om mee te doen! En misschien.... ligt jouw zelfbedachte rekenspel in de (web)winkel....... lees meer » Reacties(1)
Vb_36_1_afb_noteboom_bedenk_het_beste_rekenspel_news_index
 

Count Form - Spel van en voor iedereen!

Dit jaar was het spel Count Form de winnaar van de rekenspellenwedstrijd 2016. Het is een prachtig rekenspel, maar het is nog niet af. In dit artikel kun je lezen hoe Count Form werkt en nodigen we je uit om mee te helpen om nog meer opdrachten te maken!... lees meer » Reacties(2)
Vb_36_1_besterekenspel_count_form_news_index
 

Spel in de rekenles - Patchwork

Patchwork is een spel met mooie mogelijkheden op het gebied van rekenen-wiskunde en logisch redeneren, combineren en strategisch denken. Het is een spel voor kinderen vanaf groep 4 dat de betere rekenaar echt zal uitdagen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_36_1_afb_noteboom_spel_in_de_rekenles_patchwork_news_index
 

Stapels mooie rekenspellen - De uitslag van de rekenspellenwedstrijd 2016

In 2015 werd voor het eerst een rekenspellenwedstrijd georganiseerd voor kinderen van de basisschool. Er waren ruim 40 inzendingen en de winnaar MEP is inmiddels verkrijgbaar in een heuse webwinkel. Dit jaar kwamen er 4 keer zoveel inzendingen binnen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_noteboom_stapels_mooie_rekenspellen_news_index
 

Spel in de rekenles - Redeneerpuzzels voor jonge kinderen

In deze editie van Spel in de Rekenles worden 3 puzzels voor (zeer) jonge kinderen besproken. De peuters en kleuters kunnen de puzzels alleen spelen en ze ontwikkelen er hun ruimtelijk inzicht en logisch redeneren mee.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_spel_in_de_rekenles_redeneerpuzzels_news_index
 

Spel in de rekenles - Runner-Up

Bij het spel Runner-Up gaat het om optekenen aftrekken van getallen tot en met 5, ook met getallen onder 0. Er is 1 bijzondere spelregel:Je moet geen eerste, maar tweede worden! Te spelen vanaf de middebouw.... lees meer » Reacties(1)
Vb_35_4_afb_spel_in_de_rekenles_runner_up_news_index
 

Spel in de rekenles - The GAME

Simpele spelregels, snel te spelen, doeltreffend en specifiek passend bij rekenen. Maar bovendien: dit spel is een coöperatief spel. Spelers spelen niet tegen elkaar, maar ze spelen samen tegen 'het spel'. Voor groep 4 / 5.... lees meer »
Vb_35_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Bedenk het beste rekenspel van 2016 - Rekenspellenwedstrijd

Doe mee en misschien ligt straks jullie zelfbedachte rekenspel in de (web)winkel!... lees meer » Reacties(5)
Vbat201502_17_rekenspel06_news_index
 

Spel in de rekenles - Joppen

Joppen maakt deel uit van de drempelspellen waarmee kinderen het automatiseren en memoriseren van de basisvaardigheden effectief op een speelse manier kunnen oefenen. De spelregels vragen van kinderen om snel te rekenen en een ander voor te zijn.... lees meer » Reacties(7)
Vb_35_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Extra materiaal - Joppen en Jippen

Kopieerbladen en spelregels van de drempelspellen Joppen en Jippen... lees meer » Reacties(0)
Vbat201502_39_noteboom_rekenles01_news_index
 

En de winnaar is... MEP! Wie heeft het beste rekenspel bedacht?

In het voorjaar van 2015 organiseerde Volgens Bartjens samen met de NVORWO en de Nationale Onderwijsweek een rekenspellenwedstrijd voor leerlingen van basisscholen, met als hoofdprijs: je eigen spel gemaakt door spellenfabrikant 999Games.... lees meer » Reacties(7)
Vb_35_1_afb_noteboom_en_de_winnaar_is_mep_news_index
 

Ontwerp het beste en leukste rekenspel van Nederland!

Dit is een uitnodiging aan alle scholen, leraren, leerlingen en ouders in het primair onderwijs om samen een nieuw rekenspel te bedenken.... lees meer » Reacties(0)
Vbat201501_26_rekenspel01_news_index
 

Spel in de rekenles - MEP

Een spel beschrijven dat wel ontwikkeld is maar nog niet in een winkel ligt, is dat wel slim? Misschien niet, maar we doen het gewoon! Want MEP is een schitterend spel, mooi in al zijn eenvoud. Ontworpen en gemaakt door leerlingen uit groep 6, 7 en 8.... lees meer » Reacties(1)
Vb_35_1_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekeles - 40!

40! is een eenvoudig spelletje waarin alleen maar gerekend wordt, waarin je elkaar kunt dwarszitten, dat verschillende strategieën vraagt om slim te spelen en waarbij je de ene keer voor kunt staan en na een paar beurten ineens weer achterstaat.... lees meer » Reacties(1)
Vb_34_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Overzicht

In deze "Spel in de rekenles" vindt u een totaaloverzicht van alle besproken spellen. Hier ziet u wat geschikte spellen zijn om in te zetten bij rekenen, bij welke groepen ze passen en aan welke domeinen gewerkt wordt in de spellen.... lees meer »
Vb_28_1_afb_extra_materiaal_news_index
 

Spel in de rekenles - Haaibaai

Haaibaai is een spel met verschillende varianten waar mee leerlingen hun kennis van noodzakelijke basisvaardigheden op een speelse manier kunnen verwerven én onderhouden.... lees meer » Reacties(0)
Vb_34_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Haaibaai

Alle spelregels en spelkaartjes van Haaibaai kunt u hier downloaden.... lees meer » Reacties(1)
Vb_34_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Dobbeldraai en Canadees Rekenen

2 spellen voor het oefenen van het automatiseren van meerderen essentiële vaardigheden. Met deze spellen kunnen ook in de bovenbouw de basisvaardigheden op een leuke manier worden bijgehouden. Al het materiaal voor deze 2 spellen kan gedownload worden... lees meer »
Vb_34_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de Rekenles - Vier op een rij - Optellen tot 10

Met dit spel oefenen kinderen het automatiseren van het optellen tot 10.... lees meer » Reacties(1)
Vier_op_een_rij_-_optellen_tot_10_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Optellen over de 10

Met dit spel oefen je in het automatiseren van de moeilijkere optellingen over de 10 (6+, 7+, 8+, 9+ / 5, 6, 7 ,8 ,9), leer je de relatie doorzien tussen optellen en aftrekken en oefen je om handig en strategisch te spelen.... lees meer » Reacties(2)
Canadees_rekenen_afb_optellen_over_de_10_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Vermenigvuldigen 1

Met dit rekenspel oefen je het automatiseren van de kleinere vermenigvuldigingen (2x, 3x, 4x, 5x / 2, 3, 4, 5), leer je de relatie te doorzien tussen vermenigvuldigen en delen, en oefen je met handig en strategisch spelen... lees meer » Reacties(0)
Canadees_rekenen_afb_vermenigvuldigen_1_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Vermenigvuldigen 2

Met dit spel oefen je het automatiseren van de kleine tafels (6x, 7x, 8x, 9x / 2, 3, 4, 5 en omgekeerd), leer je de relatie te doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en oefen je met handig en strategisch spelen.... lees meer » Reacties(0)
Canadees_rekenen_afb_vermenigvuldigen_2_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Vermenigvuldigen 3

Met dit spel automatiseer je de grotere tafels (6x, 7x, 8x, 9x / 6, 7, 8 ,9), leer je de relatie te doorzien tussen vermenigvuldigen en delen, en oefen je in handig en strategisch spelen... lees meer » Reacties(0)
Canadees_rekenen_afb_vermenigvuldigen_3_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Optellen over de 10

Met dit spel oefen je met het automatiseren van de moeilijkere optellingen over de 10 (6+, 7+, 8+, 9+ / 5, 6, 7, 8 ,9), leer je de relatie doorzien tussen optellen en aftrekken en oefen je met handig en strategisch spelen.... lees meer » Reacties(0)
Dobbelddraai_afb_optellen_afrekken_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Vermenigvuldigen - 1

Met dit spel automatiseer je de tafels van de kleine vermenigvuldigingen (2x, 3x, 4x, 5x / 2, 3, 4, 5), leer je de relatie doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en oefen je het handig en strategisch spelen... lees meer »
Dobbeldraai_afb_vermenigvuldigen_1_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Vermenigvuldigen - 2

Met dit spel oefen je het automatiseren van de kleinere tafels (6x, 7x, 8x, 9x / 2, 3, 4, 5 en omgekeerd), leer je de relatie doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en oefen je met handig en strategisch spelen.... lees meer » Reacties(0)
Dobbeldraai_afb_vermenigvuldigen_2_news_index
 

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Vermenigvuldigen - 3

Met dit spel kun je oefenen in het automatiseren van de grotere tafels (6x, 7x, 9x / 6, 7, 8, 9), de relatie doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en handig en strategisch spelen... lees meer » Reacties(0)
Dobbeldraai_afb_vermenigvuldigen_3_news_index
 

Kleuters spelen spelletjes - Stimuleren van de rekenontwikkeling

In 2013 deed het team van de Aletta Jacobsschool in Arnhem een projectaanvraag bij de NVORWO, waarin zij begeleiding vroeg bij het stimuleren van de rekenontwikkeling in de thuissituatie door middel van rekenspellen. ... lees meer » Reacties(2)
Vb_34_1_afb_verheijen_kleuters_spelen_spelletjes__news_index
 

Extra materiaal bij Kleuters Spelen Spelletjes: Rondje Rekenspel voor kleuters (Spellenbox)

Een overzicht per spel van het getalgebied, bij welke leerstof het aansluit, het inhoudelijk deeldomein en de spelgegevens... lees meer » Reacties(0)
 

Spel in de rekenles - Bokken schieten

Een kaartspel voor kinderen van eind groep 3 en groep 4 om te leren omgaan en te redeneren over de getallenrij tot en met 50.... lees meer » Reacties(0)
Vb_34_1_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Japen

Wil je een spel voor kinderen vanaf groep 4 / 5 dat je binnen 5 minuten begrijpt en binnen 10 minuten speelt? Waarin je voortdurend rekent, schat, redeneert, strategisch speelt en een beetje gokt of bluft? Dan is het rekenspel Japen precies wat je zoekt!... lees meer » Reacties(0)
Vb_33_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Qwixx

Een spannend dobbelstenenspel voor kinderen vanaf groep 3 waarbij veel opgeteld en gesplitst moet worden, maar ook moet worden geredeneerd om te winnen.... lees meer » Reacties(1)
Vb_33_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Quarto

Zoek je een spelletje dat in minder dan 5 minuten is uitgelegd en slechts 5 tot 10 minuten tijd kost om te spelen? Dat voor jong en oud een uitdaging is? Dat je snel even kunt spelen, maar ook op het niveau van schaken? Dan is Quarto het spel dat je zoekt... lees meer » Reacties(0)
Vb_33_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Kopieerblad voor papieren Quarto

Met behulp van dit kopieerblad kun je de papieren versie van het spel Quarto spelen. Bij de rubriek "Spel in de rekenles", Volgens Bartjens Jaargang 33 nummer 3.... lees meer » Reacties(1)
Vb_33_2_afb_extra_materiaal_spel_in_de_rekenles_quarto_news_index
 

Spel in de rekenles - Pijlenrace

In dit spel doen kinderen van groep 3 tot en met 8 een race op een racebaan en zijn ze op een speelse manier met meetkunde bezig.... lees meer » Reacties(0)
Vb_33_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Magico

Spel om getallen, bewerkingen en logisch redeneren te oefenen in groep 2 t/m 5.... lees meer » Reacties(0)
Vb_33_1_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Kwatro

In een klein doosje zit dit spel dat een combinatie lijkt van Set en Qwirkle. Het spel voor groep 4 en hoger vraagt logisch denken en redeneren van kinderen en in beperktere mate ook meetkundig redeneren. Daarnaast wordt bij de puntentelling ook geoefend.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Hive

Hive is een spel voor 2 spelers, waarbij je logisch moet denken en redeneren. Het kan gespeeld worden vanaf groep 4. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Kopieerbladen bij "Welke hoort erbij", rubriek Spel in de Rekenles, jaargang 32 nr 3

Bij de spelbeschrijving horen drie kopieerbladen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_3_afb_extra_materiaal_spel_in_de_rekenles_vormenspel_1_news_index
 

Spel in de rekenles - Welke hoort erbij?

In deze aflevering worden 2 spellen beschreven. 1 richt zich op meetkundige figuren, de ander op de getallenrij van 1 t/m 10. Beide spelletjes zijn eenvoudig te spelen door kinderen vanaf halverwege groep 2 en begin groep 3.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Rekenen en referentieniveaus in het vo. Wat betekent dat voor het po? - Willem Vermeulen

Nu het rekenen in het vo wordt voortgezet, en er referentiekaders voor zijn opgesteld, is de vraag gerechtvaardigd of de doelen en leerlijnen voor het rekenen in de basisschool herziening behoeven. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_2_afb_vermeulen_rekenen_en_referentieniveaus_news_index
 

Spel in de rekenles - Spaarspel

Spaarspel is een spel voor groep 3 / 4 dat kinderen specifiek ondersteunt in het leren begrijpen van de essentie van het inwisselen en bundelen van tienen en enen in het tientallig stelsel en hen helpt hierin vaardig te worden.... lees meer » Reacties(1)
Vb_32_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de Rekenles - Take 10!

Take 10! is een kaartspel voor 2 - 7 spelers, waarbij het draait om getalbegrip tot 100. Het is kan gebruikt worden als peilingsspel. Het is geschikt voor groep 3, 4 en 5 en voor zwakke rekenaars.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_1_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Lobo77

Lobo 77 is een spel waarbij je voortdurend de ander kunt plagen en tegelijk moet zorgen dat je zelf niet de klos bent; net zoals bij Uno of pesten. Het spel is een goede manier voor kinderen uit groep 4 en 5 om het optellen onder de honderd te oefenen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_31_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Lost Cities

Lost Cities is een kaartspel waar 2 spelers samen oefenen met het optellen - optellen tot 10, het optellen van de scores- en door het gebruik van strafpunten ook met negatieve getallen. Het kan gespeeld worden vanaf groep 5 en duurt maximaal 1/2 uur.... lees meer » Reacties(0)
Vb_31_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Breuken en kommagetallen

In de reguliere uitgaven van Volgens Bartjens beschrijft Anneke Noteboom spellen die geschikt zijn om in de rekenles te gebruiken. Voor deze special heeft zij een aantal spellen rond breuken en kommagetallen uitgekozen.... lees meer » Reacties(2)
Vb_31_vo_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Haasje over

Doel van dit spel voor groep 3,4,5 is het leren van de optellingen en aftrekkingen tot 10 of de vermenigvuldigingen van de tafels. Het spel kan goed gebruikt worden voor sommen die moeilijk te onthouden zijn. Met extra kopieerbladen bij "extra materiaal".... lees meer » Reacties(0)
Vb_31_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Kopieerblad bij het spel Haasje Over (Spel in de rekenles, VB jaargang 31 nummer 3)

Een kopieerblad met sommen om het aftrekken onder de tien te oefenen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_31_3_afb_extra_materiaal_haasje_over_aftrekken_onder_de_tien_news_index
 

Kopieerblad Bij het spel Haasje Over (Spel in de rekenles - jaargang 31 nummer 3)

Dit kopieerblad bevat lege vakjes, zodat er zelf sommen in kunnen worden geplaatst.... lees meer » Reacties(0)
Vb_31_3_afb_extra_materiaal_haasje_over_lege_kaarten_news_index
 

Spel in de rekenles - Duo Tien!

Duo Tien! is een rekenspel, waarin de leerlingen de splitsingen van 10 in tempo oefenen en daarbij ook nog moeten redeneren. Het is geschikt voor kinderen van eind groep 2, groep 3 (en 4).... lees meer » Reacties(0)
Vb_31_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Eurospel

In deze rubriek bespreekt Anneke Noteboom het spel Eurospel. Eurospel is geschikt om kinderen te leren handig en snel bedragen samen te stellen op verschillende manieren. Het is geschikt voor kinderen vanaf groep 3.... lees meer » Reacties(0)
Vb_31_1_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Blokus Duo

Blokus Duo is een aantrekkelijk spel voor twee spelers voor kinderen vanaf groep 2 /3 dat een beroep doet op het ruimtelijk inzicht en op logisch denken en redeneren. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_30_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spelregels om Catch te spelen in groep 2 t/m 8, bij "Getallen vangen" - Anneke Noteboom

De spelregels voor leerlingen en leerkrachten van Catch!, onderdeel van een Rondje Rekenspel... lees meer » Reacties(0)
Vb_30_3_afb_extra_materiaal_catch_news_index
 

Kopieerkaarten tot 1000 DEF bij "Getallen vangen", Anneke Noteboom, Jaargang 30, nummer 3

Kopieerkaarten tot 1000 voor leerlingen en leerkrachten van Catch!, onderdeel van een Rondje Rekenspel... lees meer » Reacties(0)
Vb_30_3_afb_extra_materiaal_news_index
 

Spel in de rekenles - Tricoda

Tricoda is een mooi uitgevoerd spel voor kinderen vanaf groep 4 dat draait om logisch denken en redeneren. Het vraagt weinig van de leraar, want het spel is in enkele minuten uitgelegd. De kinderen die het speelden, vonden het leuk en spannend. ... lees meer » Reacties(1)
Vb_30_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Think Fun Games

Think Fun Games is een serie puzzels waar het draait om ruimtelijk inzicht en logica. Rekenspel vanaf groep 3 / 4...... lees meer » Reacties(0)
Vb_30_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Oshi

Probeer je tegenstander letterlijk van het bord af te duwen... Rekenspel vanaf groep vier.... lees meer » Reacties(0)
Vb_30_1_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Mancala

Wees je tegenstander te slim af en verover zo veel mogelijk stenen. Rekenspel vanaf groep drie...... lees meer » Reacties(0)
Vb_29_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Overzicht na 20 spellen

Een overzicht van alle in de afgelopen vier jaar beschreven spelletjes, met per spel de vermelding van het behandelde rekendomein, groep, aantal spelers, speelduur en prijs. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_29_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_overzicht_news_index
 

Spel in de rekenles - Granny apples

Als je met dit rekenspel op bezoek gaat bij de appelboer moet je razendsnel kunnen tellen! Spel voor groep 2, 3, 4... lees meer » Reacties(0)
Vb_29_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Rinks en lechts

Door dit rekenspel leer je ruimtelijk inzicht te verkrijgen... en zo leer je het verschil tussen rinks en lechts. Vanaf groep twee...... lees meer » Reacties(0)
Vb_29_2_afb_spel_in_de_rekenles_rinks_lechts_blik_news_index
 

Spel in de rekenles - Pentago

Je leert het spel in twee minuten, je speelt het in tien minuten en blijft daarna een levenlang uitgedaagd. Rekenspel vanaf groep 2...... lees meer » Reacties(0)
Vb_29_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_pentago_news_index
 

Extra spelletjes bij "Rondje Rekenspel" - Anneke Noteboom en Cathe Notten, jaargang 29, nummer 2

Rondje Rekenspel is een project van SLO. Binnen dit project zijn concepten voor rekenspellen ontwikkeld, die specifiek gericht zijn op het inzicht krijgen in en het oefenen en automatiseren van de basisvaardigheden rekenen. Met extra spelletjes!... lees meer » Reacties(0)
Vb_29_2_afb_extra_materiaal_pas_op_de_punten_leerling_news_index
 

Spel in de rekenles - Isis en Osiris

Probeer zo veel mogelijk punten te verzamelen en je tegenstander zo veel mogelijk dwars te zitten. Een bord- en rekenspel vanaf groep vier....... lees meer » Reacties(0)
_isis___osiris_nieuw_news_index
 

Spel in de rekenles - Upturn

Dit mooie spel is een combinatie van Rummikub en Mens Erger je Niet. Rekenspel vanaf groep 3....... lees meer » Reacties(0)
Vb_28_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_2_news_index
 

Spel in de rekenles - Take it easy!

Leren combineren en je eigen record (of dat van een ander) proberen te verbreken. Rekenspel vanaf groep 3 / 4....... lees meer » Reacties(0)
Vb_28_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_take_it_easy_news_index
 

Spel in de rekenles - Rupsenrace

Een grappig rekenspel met rupsen voor kinderen in groep 3...... lees meer » Reacties(0)
_rupsenrace_news_index
 

Spel in de rekenles - Regenwormen

Wie aan het eind van dit rekenspel de meeste regenwormen heeft verzameld, is de winnaar. Vanaf groep 4 / 5....... lees meer » Reacties(0)
_regenwormen_news_index
 

Spel in de rekenles - Numbers League

Er is een groep boeven neergestreken in Infinity city. In Numbers league ben jij de leider van een team superhelden en jullie missie is het kwaad in de straten van Infinity te bestrijden. Rekenspel vanaf groep vier / vijf... lees meer » Reacties(0)
_numbers_league_doos_plus_kaarten_kleur_news_index
 

Spel in de rekenles - Qwirkle

Combineer de blokjes zo dat je de meeste punten scoort. Uitdagend rekenspel voor kinderen vanaf groep 2 / 3...... lees meer » Reacties(0)
Vb_27_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - De betoverde doolhof

De betoverde doolhof is een rekenspel voor kinderen vanaf groep 2, waar je de kortste weg door een doolhof moet weten te vinden.... ... lees meer » Reacties(0)
Vb_27_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Khet

Probeer de farao te raken met een laserstraal! Strategisch en spannend bord- en rekenspel geschikt vanaf groep vier...... lees meer » Reacties(0)
Vb_27_3_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Redeneerpuzzels

Airport, Rush hour en Tipover zijn rekenspellen om in je eentje te spelen. In dit artikel worden ze besproken...... lees meer » Reacties(0)
Vb_27_2_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Alles of niets

Alles of niets is een kaartspel voor kinderen vanaf groep 4. Bij dit rekenspelletje wordt er geoefend in het optellen en aftrekken van maximaal vijf getallen tot en met 11.... lees meer » Reacties(0)
Vb_27_1_afb_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Set!

Leer razendsnel combineren en win de set! Kaart- en rekenspel vanaf groep drie...... lees meer » Reacties(0)
_set__news_index
 

Spel in de rekenles - Halli Galli

Het oefenen van razendsnel splitsen in een spannend rekenspel voor groep 2, 3, 4, 5...... lees meer » Reacties(0)
Vb_26_4_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Spel in de rekenles - Koehandel

Kwartetspel, waar je met bluffen een zo hoog mogelijk aantal punten moet zien te behalen. Een populair rekenspel vanaf groep 5....... lees meer » Reacties(0)
_koehandel_news_index
 

Spel in de rekenles - Da Vinci Code

Een voor alle groepen aantrekkelijk spel waar je logisch leert deduceren en strategisch denken.... lees meer » Reacties(0)
_da_vinci_code_doos_plus_stenen_kleur_news_index
 

Spel in de rekenles - Take 5!

Leer de getallenlijn tot 104 van voor naar achteren kennen en weer terug, terwijl je dit spannende rekenspel speelt. Vanaf groep 4... ... lees meer » Reacties(0)
_take_5_news_index
 

Extra bladen bij "Peilen van getalbegrip" van Anneke Noteboom - Jaargang 25, nummer 2

Twee extra werkbladen om de kleuterleerkracht te helpen met het peilen van de rekenvorderingen van leerlingen door middel van peilingspelletjes.... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_2_afb_extra_materiaal_1_news_index
 

Geluk en talent - Rekenspelen met een extra uitdaging

Wat zijn rekenspelen die leuk en spannend zijn en waar ook nog iets van te leren valt? Dat zijn de spelen waarvoor kinderen zullen blijven kiezen en die dus uiteindelijk de meeste leerresultaten zullen opleveren. Piet Notebaert bespreekt voorbeelden.... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_4_afb_notebaert_geluk_en_talent_news_index
 

Landjepik, maar dan anders - Een rekenspeelplaats op papier

Een simpele matrix met 81 getallen vormt de basis voor veel spelplezier. En als blijkt dat de spelletjes ook nog het rekeninzicht van de spelers kunnen vergroten, is er sprake van dubbele pret.... lees meer » Reacties(0)
Vb_22_4_afb_prinsen_landjepik_maar_dan_anders_news_index
 

Bah, gaan we rekenen? Op zoek naar speelse lesvormen

Kinderen zijn altijd te porren voor een spelletje. Maar zodra het spelletje is afgelopen en het rekenboek op tafel komt is het uit met de pret. Hoe kun je toch met de methode lesgeven en tegelijkertijd je leerlingen motiveren met speelse activiteiten?... lees meer » Reacties(0)
Vb_22_4_afb_schinkel_bah_we_gaan_rekenen_news_index
 

Speel eens een spelletje! - Ouderbetrokkenheid bij rekenen in groep 4

Een rekenspelletjesproject in groep 4 leverde verrassende resultaten op: de kinderen kregen meer plezier in rekenen en de ouders volgden de ontwikkelingen van hun kind op de voet. Dit succes vraagt om een vervolg.... lees meer » Reacties(0)
Vb_22_3_afb_keizer_speel_eens_een_spelletje_news_index
 

Hoofdrekenen in de hoogste leerjaren - Spelenderwijs verder

Hoofdrekenen en schattend rekenen moeten leerlingen ook inzetten bij breken, kommagetallen, verhoudingen en procenten. Als het leren van dat hoofdrekenen ook nog op een speelse manier gebeurt dan is iedereen enthousiast.... lees meer » Reacties(0)
Vb_22_2_afb_buys_hoofdrekenen_in_de_hoogste_leerjaren_news_index
 

Kun je rekenen op spelletjes? Spel als aanvulling op en versterking van rekenonderwijs

Kan spel binnen het realistisch reken-wiskundeonderwijs een zinvolle rol spelen? In dit artikel geeft Frans Moerlands een antwoord op deze vraag. Vele mooie spelvoorbeelden illustreren zijn betoog, daarvan is Monopoly het allermooiste.... lees meer » Reacties(0)
Vb_22_2_afb_moerlands_kun_je_rekenen_op_spelletjes_news_index
 

Jong geleerd... Interactieve reken-spelletjes voor jonge kinderen

Kinderen die niet de kans krijgen om in hun eerste levensjaren betekenisvolle ervaringen op te doen betreden de basisschool al met een achterstand. Spelletjes die uitdagen tot interactie, reflecteren en redeneren zijn van onschatbare waarde.... lees meer » Reacties(0)
Vb_22_2_afb_nelissen_jong_geleerd_news_index
 

Is het hoger of lager dan 10? - 'Raad mijn getal' in groep 3

Spelletjes kunnen kinderen motiveren en hen betrokken houden bij de rekenles. Maar natuurlijk moet er dan ook nog geleerd worden. Sylvia Schinkel beschrijft haar ervaringen in groep 3 met het spel 'Raad mijn getal'.... lees meer » Reacties(1)
Vb_22_2_afb_schinkel_is_het_hoger_of_lager_dan_10_news_index
 

Memory voor scharrelkippen - Een spel om te spelen of zelf te ontwerpen

Het memory-spel is al erg oud, maar nog steeds razend populair. Varianten van dit overbekende spel zijn inmiddels op de markt verschenen. Maar inventieve leraren en leerlingen maken gewoon zelf hun eigen memory-varianten. ... lees meer » Reacties(1)
Vb_22_1_afb_memory_voor_scharrelkippen_news_index