Wedstrijd: Wie maakt het beste rekenspel?

Stel je voor: Jouw zelfbedachte rekenspel in de winkel!

Dat kan... als je meedoet aan deze wedstrijd

 

 

De rekenspellenwedstrijd van vorig schooljaar was een groot succes.

Hier kun je lezen hoe dat vorig schooljaar ging en wie de winnaars waren.

 

  

 

 

Ook in het schooljaar 2017 - 2018 komt er een rekenspellenwedstrijd.

Op dit ogenblik zijn we ons aan het voorbereiden op een mooie nieuwe ronde vol met fantastische rekenspellen!

 

Deelnemers

We hebben dit jaar twee categorieën deelnemers:

 1. Leerlingen van de basisschool
 2. Leraren en aanstaande leraren uit het primair onderwijs 

 

Wat moet je doen?  

Aan de slag!

 • Maak je spel en noteer duidelijk de spelregels.
 • Stuur je spel in tussen 1 januari en 23 maart 2018 naar:

Rekenspellenwedstrijd 2018
SLO, t.a.v. Anneke Noteboom
Piet Heinstraat 12

7511 JE Enschede

 • Het is natuurlijk helemaal mooi als je er ook een filmpje bij maakt! Het filmpje of de youtube-link kun je sturen naar a.noteboom@slo.nl.

 

Hoe gaat het verder? 

Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden spellen en kiest uit beide categorieën de beste rekenspellen. Daarna is de kinderjury aan de beurt. Zij gaan deze spellen spelen en vertellen hun oordeel! Zo komen we tot een eindoordeel en de winnaars.

Eind april is de prijsuitreiking ergens in het midden van het land. Op deze dag kan ook iedereen zijn spel weer komen halen. We kunnen al die spellen namelijk echt niet meer terugsturen. En dan kun je natuurlijk de winnaars komen feliciteren!

  

Winnaars

 • In elke categorie is een 1e, een 2e en een 3e prijs te winnen en verder zijn er nog prijzen voor bijvoorbeeld het origineelste spel, het mooiste spel, enzovoort.
 • De hoofdprijs: jouw spel wordt (misschien met wat aanpassingen) door een echte spellenuitgever gemaakt en daarna verkocht in de (web)winkel. 

Maar: Meedoen is veel leuker dan winnen! Dus doe mee en wees creatief!

 

 

We zijn weer  heel benieuwd naar de inzendingen.

Wil je weten welke spellen bij de vorige wedstrijd zijn ingezonden, kijk dan hier.

Veel ontwerp- en speelplezier!

 

 

Heb je nog vragen?

Mail ze dan naar Corinne, de webredacteur: webredactie@nvorwo.nl of Anneke, de rekenspellenspecialist: a.noteboom@slo.nl.

 

Tips van een rekenspellenspecialist

 Bij de rekenspellenwedstrijd van vorig jaar hebben we hele mooie, hele originele en heel ingenieuze spellen ontvangen. Met speelborden, mooie zelfgemaakte pionnen en veel verschillende kaartjes. Wat ons opviel is dat de meeste spelletjes spelletjes waren waarbij je sommen moest uitrekenen. Bijvoorbeeld sommen op kaartjes of sommen op het speelbord. Het is mooi als je dat maakt, maar rekenen is meer dan alleen maar sommen maken.

Je kunt bijvoorbeeld ook een spel maken waarin het gaat om bijzondere vormen, of niet om het uitrekenen van sommenr maar om getallen. Je kunt ook een spel waarbij je veel logisch moet nadenken en redeneren.

Kijk maar eens op de site www.rekenspel.slo.nl. Op deze site staan veel spelletjes waarvan we vinden dat het goede rekenspellen zijn. En in veel van die spellen gaat het ook niet om het uitrekenen van rekensommen.

Dus: als je het spel aan het verzinnen bent, dan kun je ook aan andere dingen denken dan aan sommen uitrekenen. Als je wel een spel met sommen maakt dan is dat natuurlijk ook prima. Let er dan wel op dat de sommen allemaal ongeveer even moeilijk zijn (bijvoorbeeld: ze horen allemaal bij groep 4 of groep 6). Want als de ene som in het spel te makkelijk is voor een kind en de andere som te moeilijk, dan kun je het spel eigenlijk niet goed spelen.

En de laatste tip: Als een spel heel mooi in elkaar zit maar het is erg ingewikkeld of het heeft heel veel materiaal, dan is het misschien wel geschikt voor thuis, maar niet om het op school te spelen. Bedenk dus van te voren waar je wilt dat het spel gespeeld wordt.

We zijn heel benieuwd!

 

10 tips voor een goed rekenspel op school

Vragen?

Bekijk de inzendingen en het winnende spel van vorig jaar

 

 

10 tips voor een goed rekenspel voor op school 

 1. Vinden andere kinderen je spel leuk? Speel je spel met andere basisschoolkinderen  en kijk of jullie plezier hebben en waar je het nog verbeteren kunt. 
 2. Kunnen de spelers tot het eind een kans hebben om beter te worden en te winnen? Dat is handig omdat iedereen dan tot het eind goed meedoet. 
 3. Kunnen de spelers door handig of slim te spelen meer kans maken om te winnen? 
 4. Zorg dat je elkaar verslaat door handig en slim te spelen, niet door bijvoorbeeld schieten of vernietigen.
 5. Kun je het spel snel aan andere kinderen uitleggen? Een goed spel heeft simpele spelregels. Het spel is zo uit te leggen dat spelers het (bijna) meteen kunnen gaan spelen.  
 6. Je spel duurt ongeveer tussen de tien en twintig minuten. Dan is het niet te lang en niet te kort. 
 7. Kan het spel gemakkelijk in de klas worden gespeeld? Verzin geen spel waarbij je bijvoorbeeld hard moet rennen of je veel lawaai moet maken. Dat is niet handig in de klas. 
 8. Je kunt het spel (ook) spelen met 2 of 3 spelers. Dan kun je het op school tussendoor handig spelen. 
 9. Je moet erbij rekenen! In je rekenspel moet echt veel gerekend worden, zodat je daar sneller, slimmer of handiger in kunt worden. Het mag niet te moeilijk zijn voor kinderen van de basisschool. Vraag hierbij hulp van je leerkracht. Die kan goed bekijken of je van het spel beter wordt in rekenen. 
 10. Speel het spel ook met je vader, moeder, opa of oma en vraag wat zij ervan vinden en of ze nog tips hebben zodat het nog beter wordt

 

 

Heb je nog vragen?

Mail ze dan aan Corinne, webredacteur van Volgens Bartjens of aan rekenspecialist Anneke. Wij zorgen dat je zo snel mogelijk antwoord krijgt.

 

 

* Bestel MEP, de winnaar van schooljaar 2014 - 2015

* Inzendingen en uitslag van de wedstrijd van vorig jaar