Jaargang 21 nummer 2

Jaargang 21 nr 2

Kinderen uit Moskou onderzoeken labyrinten - Ontwikkeling van meetkundig inzicht in jonge kinderen

In het meetkunde-onderwijs blijkt het zinvol te zijn om leerlingen in het leerproces de 3 fasen van concreet, schematisch en mentaal te laten doorlopen. Het onderwijs-experiment van de Russische onderzoeker Poddjakov leverde overtuigende resultaten op. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_nelissen_kinderen_uit_moskou_zoeken_labyrinten__news_index
 

De maat is vol - Meten moet je doen

Bij de schoolbegeleidingsdienst kunt u de leskist 'de maat is vol' lenen. Met deze kist vol opdrachten en activiteiten kunnen uw leerlingen allerlei broodnodige meet-ervaringen opdoen. Silvia van Wagtendonk vertelt er in dit artikel meer over.... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_wagtendonk_de_maat_is_vol_news_index
 

De veelzijdigheid van vierhoeken - Kandinsky als inspiratiebron voor de meetkundeles

Wiskunde en beeldende kunst... In het vak meetkunde raken deze twee tegenpolen elkaar. De auteur bespreekt een Duits project over Kandinsky, waarin kinderen kunst bestuderen en tegelijkertijd eigenschappen van meetkundige figuren ontdekken.... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_franke_de_veelzijdigheid_van_vierhoeken_news_index
 

Van Knorretje tot Knor - Levend rekenen? Dat kun je leren!

Onderwijskundige Jimke Nicolai beschrijft in een helder stappenplan hoe levend rekenonderwijs tot stand kan komen. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel.... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_nicolai_van_knorretje_tot_knor_news_index
 

Reken-spel-doe-koffers - Uit de erfenis van Willem Faes

Willem Faes heeft ons een paar intrigerende koffertjes nagelaten. Er zit speels rekenmateriaal in dat enerzijds klaar is voor gebruik, maar dat anderzijds de gebruiker uitdaagt om zelf nieuwe materialen te ontwerpen. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_hutten_reken_speel_doe_koffer_news_index
 

Kleine kinderen worden groot - Vliegvoorwerpen

Het is vakantie. Steyn en Veerle vervelen zich. Maar dat is snel afgelopen als ze in een kast een stapel vouwblaadjes vinden....... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_rubriek_kleine_kinderen_worden_groot_news_index
 

Wiskunde op straat - Laminaat

Als je ergens rekenen bij nodig hebt, dan is het wel bij het klussen....... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_1_afb_rubriek_wiskunde_op_straat_news_index
 

Vroeger - Euclides

Ed de Moor vertelt in zijn rubriek over Euclides... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_rubriek_vroeger_news_index
 

Bouwen in de onderbouw - Een ronde toren met een passend dak

Als jonge kinderen een toren bouwen, bouwen ze ongemerkt ook aan hun meetkundige inzicht. Voorwaarden zijn wel, dat de bouwopdracht uitdagend is, aansluit bij hun ontwikkeling en er een leerkracht in de buurt is die het proces op een hoger niveau helpt... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_veltman_bouwen_in_de_onderbouw_news_index
 

Op zoek naar lengte - Lengtematen ongeveer en precies

Het begrip 'lengte' en het werken met lengtematen is voor veel leerlingen van groep 5 niet eenvoudig. Dat ontdekte Nienke Fortuijn tijdens haar stage op de basisschool Toermalijn in Wormerveer. Ze ontwierp een leerlijn 'lengte' en schreef erover.... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_fortuijn_op_zoek_naar_lengte_news_index
 

Meten met de muis - Studenten ontwerpen een wiskunde-wedstrijd

2 studenten van de KBZ sloten de module 'meten en meetkunde' af. Ze deden dat niet met een traditionele toets, maar in plaats daarvan ontwierpen ze een website voor basisschoolleerlingen. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_terlouw_meten_met_de_muis_news_index
 

Groetjes van groep 3 - Meten is weten

Juf Lia van Diem vraagt aan haar groep drie wie nou de grootste is. En dat heeft een hoop meten en rekenen tot gevolg!... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_2_afb_rubriek_groetjes_van_groep_drie_news_index
 

De bekende Nederlander in getallen - Marts Smeets

Mart Smeets beweert dat hij helemaal niks met wiskunde heeft, maar dat hij wel gek is op getallen. Cijfers wil hij bezitten. Cijfers zijn in zijn ogen nutteloze, maar interessante hebbedingetjes. In dit interview legt hij uit wat hij daarmee bedoelt.... lees meer » Reacties(0)
Vb_21_1_afb_de_bekende_nederlander_in_getallen_news_index