Jaargang 24, nummer 1

Jaargang 24 nr 1

 
 

Er kan meer dan je zou denken - Realistisch rekenen in het speciaal basisonderwijs

Steeds meer scholen in het speciaal basisonderwijs kiezen voor een realistische rekenmethode. Dat gebeurde de afgelopen jaren ook in Utrecht en omgeving, waar 6 scholen de overstap naar zo'n methode maakten. Wat zijn hun ervaringen?... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_buter_er_kan_meer_dan_je_zou_denken_news_index
 

Wie het kan verwoorden snapt het - Niveaudifferentiatie in de bovenbouw

Houd de groep bij elkaar, maar laat elke leerling op zijn of haar eigen niveau en met zelfgekozen middelen aan een gezamenlijke opgave werken. Wissel oplossingsmanieren onderling uit en waardeer elke aanpak. Zo houdt u rekening met verschillen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_buys_wie_het_kan_verwoorden_snapt_het_news_index
 

Een warme herfst - Het weerbericht als meetles

Rondom het thema 'herfst' valt in groep 3 heel wat te beleven. Zelfs het domein 'meten' kan daarbij goed aan bod komen. In de herfst zijn immers de weersomstandigheden vaak zeer afwisselend en daar kunnen jongen kinderen mooie meet-ervaringen mee opdoen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_giezen_een_warme_herfst_news_index
 

Kiezen voor de kern - Onderzoek naar onderwijs in breuken, verhoudingen, kommagetallen en procenten

Hoe ga je om met verschillen tussen leerlingen? Het TAL-project wil leerlingen van kerninzichten voorzien waarmee ze op hun eigen manier rijke vraagstukken oplossen. Hierbij kunnen zwakke en betere rekenaars verschillende einddoelen hebben.... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_keijzer_kiezen_voor_de_kern_news_index
 

Rekenen: een hele opgave - een recensie

Kinderen die achterblijven in de rekenles. In elke klas zitten er wel een paar. Joep van Vugt en Anneke Wösten proberen in hun nieuwste boek leerkrachten en remedial teachers de helpende hand te reiken bij kinderen met rekenproblemen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_lit_rekenen_een_hele_opgave_news_index
 

Schaduw in de kijker - Experimenteren met licht en donker in de bovenbouw

De schaduw is bij mooi weer zo'n vanzelfsprekende metgezel dat leerlingen er nauwelijks bij stil staan. Dat is jammer want licht en schaduw bieden kansen om allerlei meetkundige ontdekkingen te doen. Over de vorm, richting en lengte van schaduwen....... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_ridder_schaduw_in_de_kijker_news_index
 

De bekende Nederlander in getallen - Henk Spaan

Programmamaker, columnist en dichter Henk Spaan rekent altijd uit zijn hoofd; dat leerde hij vroeger op school beter dan de kinderen die tegenwoordig op school zitten. Toch is hij jaloers op de schooltijd van zijn dochter. Over onderwijs,voetbal en euro's... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_rubriek_de_bekende_nederlander_in_getallen_news_index
 

Groetjes van groep 4 - Vandaag geen rekenles

Aan het begin van de rekenles zegt Beau iets over een bordje waar ook een datum op staat. Het gesprek gaat al gauw over dagen, maanden en jaren. En de rekenles? Die vervalt... Of toch niet?... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_rubriek_groetjes_van_groep_4_news_index
 

Kleine kinderen worden groot - Ontbijt

Tijdens het ontbijt op zondagochtend doen Freek en Ludo een leuk rekenspel: Raden hoeveel er in een pak of pot zit. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_rubriek_kleine_kinderen_worden_groot_news_index
 

Vroeger - Een mysterieuze som van Pacioli

Ed de Moor vertelt over een schilderij van de Venetiaanse schilder Jacopo de Barbari uit 1495. Wat is er toch met de optelling die op de afgebeelde lei staat aan de hand?... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_rubriek_vroeger_news_index
 

Wiskunde op straat - Rekenen in Schothorst

"Ik weet nu zeker dat het waar is: jongeren kunnen inderdaad niet rekenen en goede rekenaars hebben eigen strategieën. Het bewijs van deze twee stellingen haal ik uit de interactie tussen de caissière van kassa 1 en die van kassa 3 in de supermarkt"...... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_rubriek_wiskunde_op_straat_news_index
 

De juf van het jaar 2004 - Een juf van 1000 weken

De kranten stonden er vol van: Juf Linda Verschueren van de St. Willibrordusschool uit Hulst was uitgeroepen tot de beste juf van 2004. Wij gingen op bezoek bij deze prille, talentvolle juf en wilde alles weten over haar succes en haar rekenlessen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_sormani_de_juf_van_het_jaar_2004_news_index
 

Goochelen met getallen - Een uitdagende reken-wiskunde-tentoonstelling

In een museum zijn over het algemeen mooie dingen tentoongesteld. Menigeen denkt daardoor dat de wiskunde daar weinig heeft te zoeken. De tentoonstelling 'Goochelen met getallen' toont juist vele interessante aspecten van het vak. Wiskunde kan mooi zijn!... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_sormani_goochelen_met_getallen_news_index
 

Een reken-Afscheidsfeest in Brabant - Ter lering ende vermaak

Frans Pijnenburg nam als rekendocent afscheid van de Fontys Pabo Tilburg. Ter gelegenheid daarvan organiseerde de NVORWO-afdeling Brabant een onvergetelijk rekenfeest. En er werden veel rekenspelletjes gedaan....... lees meer » Reacties(0)
Vb_24_1_afb_vermeulen_een_rekenafscheisfeest_in_brabant_news_index