Jaargang 25, nummer 1

Jaargang 25 nr 1

 
 

De 1e Volgens Bartjens studentendag was een groot succes - Spelletjes in de rekenles

Ruim 100 Pabo-studenten bezochten geheel vrijwillig in hun eigen tijd de Volgens Bartjens- studentendag over spel in de rekenles. Ze waren laaiend enthousiast. Lees het verslag van 3 ooggetuigen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_boer_de_eerste_volgens_bartjens_studentendag_was_een_groot_succes_news_index
 

Interactie in de reken-wiskundeles - Communiceren kun je leren

Iedereen weet dat interactie tijdens de rekenles belangrijk is, maar leerkrachten vinden het doorgaans moeilijk om kinderen gezamenlijk, met en van elkaar te laten leren en iedereen betrokken te houden. Een boek vol samenwerkingsvormen biedt hulp.... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_borghouts_interactie_in_de_reken_wiskundeles_news_index
 

Kansen creëren in het speciaal onderwijs - Speciaal rekenen biedt perspectief

In het project 'Speciaal rekenen' van het Freudenthal Instituut onderzoekt men de mogelijkheden om in het speciaal onderwijs te werken met een realistische reken-wiskundemethode. De leerlingen kunnen meer dan gedacht wordt....... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_boswinkel_kansen_creeren_in_het_speciaal_onderwijs_news_index
 

Kommagetallen, hoe ver gaan we? Leerdoelen en leerlijnen op het gebied van kommagetallen

Niet alle doelen zijn voor alle leerlingen haalbaar. Neem het onderwerp kommagetallen. Wat kiezen we op dit gebied voor de zwakke rekenaars? Leren we hen de procedures voor cijferend optellen en aftrekken, of gaan we voor begrip en betekenis? ... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_buys_kommagetallen_hoe_ver_gaan_we_news_index
 

Meten met kralen - Hoe een rekencoördinator realistisch meetonderwijs aan de man brengt

Een rekencoördinator moet ervoor zorgen dat nieuwe ontwikkelingen binnen het reken-wiskudeonderwijs ook werkelijk hun weg vinden naar de werkvloer. Hoe zorgt hij dat zijn collega's werkelijk met betekenisvolle lessen aan de slag gaan? ... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_dam_meten_met_kralen_news_index
 

Nooit genoeg van Rupsje Nooitgenoeg; Een rekenvertelkist gebaseerd op een beroemd prentenboek

In de klassieker 'rupsje Nooitgenoeg' van Eric Carle kunnen kinderen fruit tellen. Maar met dit boek valt nog veel meer te beleven op het gebied van rekenen-wiskunde. Wie er oog voor heeft, kan van het prentenboek een rijke leeromgeving maken.... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_dam_nooit_genoeg_van_rupsje_nooitgenoeg_news_index
 

Verder kijken dan de einddoelen van groep 6 - Keuzes maken voor zwakke rekenaars

Zwakke rekenaars kunnen vaak met veel pijn en moeite tot en met groep 5 bij het peloton blijven, daarna wordt het vaak echt te moeilijk voor hen. Doormodderen met de groep heeft geen zin, niet verder gaan dan de stof van groep 6 doet hen tekort. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_huitema_verder_kijken_dan_de_einddoelen_van_groep_6_news_index
 

De nationale rekendagen in fotovlucht - Impressie van de Nationale Rekendagen 2005

Eén van de taken van een basisschoolleerkracht is 'bijblijven op je vakgebied'. Dat is soms een opgave, maar wie de Nationale RekenDagen bezoekt ontdekt dat het nuttige heel goed met het aangename kan samengaan.... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_verschure_de_nationale_rekendagen_in_fotovlucht_news_index
 

De bekende Nederlander in getallen - Hans van Breukelen

Hans van Breukelen is oud Pabo-student en 73-voudig doelman van het Nederlands elftal. Hij vertelt over zijn school, zijn pabo-jaren, zijn voetbalervaringen en de invloed van het rekenen op zijn persoonlijk en beroepsleven.... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_rubriek_bekende_nederlander_in_getallen_news_index
 

Groetjes van groep 3 - Klokkijken

Vorige week zei Heleen uit groep 3: "Dat duurt heel lang, dat duurt wel 100 uur". Deze uitspraak vormde de aanleiding tot een prachtig rekengesprek over tijd en klokken........ lees meer » Reacties(1)
Vb_25_1_afb_rubriek_groetjes_van_groep_3_news_index
 

Kleine kinderen worden groot - Door het plafond

Zelfs het opschrift van een pak vla leidt voor Julia en Paula tot veel gereken bij het toetje...... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_rubriek_kleine_kinderen_worden_groot_news_index
 

Vroeger - Een puzzel van HF

Ed de Moor vertelt over Hans Freudenthal en zijn ideeën over realistisch rekenonderwijs... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_rubriek_vroeger_news_index
 

Wiskunde op straat; Rekenen telt steeds meer

In het dagelijks leven moet je veel rekenen, of het nou het aantal stemmen voor of tegen in de tweede kamer betreft of de korting die je krijgt in de supermarkt. Dat rekenen gaat niet altijd goed, dus: het is tijd voor drastische maatregelen! ... lees meer » Reacties(0)
Vb_25_1_afb_rubriek_wiskunde_op_straat_news_index