Jaargang 32, nummer 5

Jaargang 32 nr 5

Ei van Columbus - jaargang 32, nummer 5 - opgaven

Dit is de duizendste aflevering van het Ei van Columbus! En voor de 1000e keer vol met rekenpuzzels en breinbrekers voor groep 7 en 8....... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_rubriek_ei_van_columbus_antwoorden_news_index
 
 

Kennisbasis en didactiek; omgaan met verschillen bij rekenen-wiskunde onderwijs op de Pabo

Pabo’s willen vooral de didactiek van reken-wiskundeonderwijs onderwijzen; studenten hebben meer behoefte aan lessen waarin zij kunnen werken aan hun eigen vaardigheid. De onderwijstijd kan maar één keer besteed worden. Hoe combineer je dit goed?... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_kaskens_kennisbasis_en_didactiek_news_index
 

Een kansrijke formule - Rekenen in een combinatiegroep - Fenje Louwsma-Koksma en Jiska van Hall

Van alle leerkrachten wordt verwacht dat zij kwalitatief goede instructies geven en een passend leerstofaanbod voor elke leerling verzorgen, ook wanneer het een combinatiegroep betreft. De auteurs leggen in dit artikel uit hoe dit vorm kan krijgen. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_louwsma_een_kansrijke_formule_news_index
 

Volgens Bartjens Studentendag 2013

Op donderdag 4 april 2013 werd de zevende Volgens Bartjens Studentendag gehouden bij het CPS in Amersfoort. Ongeveer 90 pabostudenten van uiteenlopende leeftijden bezochten de dag die in het teken stond van spel in de rekenles.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_notten_studentendag_news_index
 

Wat we weten als we meten; meetactiviteiten na de entreetoets. Door Ushi v.d. Velden

Deel 2 van een serie over het leren rekenen met inhoudsmaten. In dit deel leest u achtereenvolgens wat het huiswerk van de 1e les heeft opgeleverd, de lesopzet van les 2, de nameting en de evaluatie door kinderen en leerkrachten. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_velden_wat_we_weten_als_we_meten_news_index
 

Sugar City - Al rekenend een stad van suiker bouwen

Elk jaar organiseren studenten en docenten van Pabo de Eekhorst een rekendag voor leerlingen uit groep 5 en 6. Dit jaar werd een stad van suikerklontjes gebouwd. In dit artikel doen Aimée Huizinga, Andrea Boelens, Annemiek Walvius en Susanne v.d. Meulen ... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_huizinga_sugar_city_news_index
 

Rekenhulp - Effectief rekenen in kleine groepjes.

Pabostudenten Michiel Honing, Rachel Kruijer en Katja van Santen deden een onderzoek naar de effecten van rekenhulp door middel van rekenspelletjes aan groepjes leerlingen op het gebied van automatiseren tot 10 en 20. Hun bevindingen leest u hier.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_honing_rekenhulp_news_index
 

Potje Duizend - Met sprongen vooruit in groep 5 - 6:

In dit spel leren leerlingen van groep 5 en 6 het positiesysteem te doorgronden en oefenen ze met hoofdrekenen en schattend rekenen. Ook wordt de aanzet gemaakt tot kolomsgewijs rekenen. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_rubriek_met_sprongen_vooruit_news_index
 

Spel in de rekenles - Kwatro

In een klein doosje zit dit spel dat een combinatie lijkt van Set en Qwirkle. Het spel voor groep 4 en hoger vraagt logisch denken en redeneren van kinderen en in beperktere mate ook meetkundig redeneren. Daarnaast wordt bij de puntentelling ook geoefend.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_rubriek_spel_in_de_rekenles_news_index
 

Vroeger; Kees Boeke en de macht(en) van 10 - Ed de Moor

In zijn rubriek Vroeger vertelt Ed de Moor over het boek "Wij in het heelal een heelal in ons" van Kees Boeke. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_rubriek_vroeger_news_index
 

Bewijs uit het gerijmde: Op echte onderwijzers kun je rekenen. Rijm-rubriek van Jaap van Lakerveld

Wat moet een leerkracht volgens de pedagogen van weleer allemaal kunnen? Jaap van Lakerveld vertelt het - op rijm!... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_rubriek_bewijs_uit_het_gerijmde_news_index
 

Wiskunde van de straat; 100.000 M2. Door Harrie Sormani

100.000 vierkante meter is veel, maar hoe veel precies? Harrie Sormani legt uit hoe je dit uit kunt leggen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_rubriek_wiskunde_van_de_straat_news_index
 

Groetjes van groep 4; Uitdaging - Lia van Diem

Een leuk spel doen waarbij je elkaar mag uitdagen en heel veel leren over rekenen..... In zo'n Extra-Instructiegroepje in de klas wil iedereen wel zitten!... lees meer » Reacties(0)
Vb_32_5_afb_rubriek_groetjes_van_groep_4_news_index