Jaargang 35 nummer 5

Redactioneel - Spelen om te leren

Op zoek naar artikelen met rekenactiviteiten waarbij de natuurlijke nieuwsgierigheid van jonge kinderen wordt gebruikt om ze veel te laten leren? Dan is deze editie van Volgens Bartjens een echte aanrader!... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_redactioneel_cathe_notten_news_index
 

Taal stimuleren tijdens de rekeninstructie - De rol van de leraar bij schooltaalbevordering

Tijdens de rekenlessen wordt regelmatig een andere taal gesproken dan thuis. We hebben het dan niet over kinderen die thuis een andere taal dan Nederlands spreken, maar over gebruikte rekentaal op school. Het reken-succes blijkt ervan afhankelijk.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_dokter_taal_stimuleren_tijdens_de_rekeninstructie_news_index
 

Vliegen door de klas - Onderzoeken en ontwerpen in groep 1 en 2

Met de activiteiten van het Hands-on, Brains-on project van Science Center Nemo in Amsterdam wordt de natuurlijk nieuwsgierigheid van kinderen gestimuleerd.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_franse_vliegen_door_de_klas_news_index
 

Werkblad bij het artikel Vliegen door de Klas

Bij het artikel Vliegen door de Klas van Rooske Franse uit de Volgens Bartjens van mei 2016 (jaargang 35, nummer 5) hoort een extra werkblad. Dit werkblad kunt u hier downloaden.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_werkblad_bij_vliegen_door_de_klas_news_index
 

Bewijs uit het gerijmde - Rekenen voor jonge kinderen

Over enen, tweeën drieën, vieren, vijven, zessen, zevens, achten, negens, tienen en... over elfjes... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_bewijs_uit_het_gerijmde_news_index
 

Kleine kinderen worden groot - Joris' Schrijfwinkeltje

Hoe kun je echt veel geld verdienen? Joris weet het wel! Hij is een eigen bedrijf begonnen en de eerste verkopen zijn al gedaan. En hij heeft grote plannen... Bestel ook een verhaal van Joris!... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_kleine_kinderen_worden_groot_news_index
 

Haal alles uit de toets - Analyseren met digitale of papieren analyse

Toetsen kun je analyseren met de categorieënanalyse uit het computerprogramma LOVS of ook met de papieren categorieënoverzichten bij toetsen 3.0. Wat is precies het verschil en wat zijn de overeenkomsten?... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_hollenberg_haal_alles_uit_de_toets_news_index
 

Ei van Columbus - Jaargang 35 - nummer 5 - Opgaven

Deze keer een editie voor jongere kinderen....... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_ei_van_columbus_opgaven_news_index
 
 

We gaan op reis... Spelenderwijs werken aan rekendoelen voor kleuters

Rekenen en wiskunde komen in alledaagse activiteiten voor. Maar niet alle kinderen halen dezelfde kennis en vaardigheden uit een bepaalde activiteit. De leerkracht is nodig om de ontwikkeling te stimuleren en te begeleiden. ... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_mulder_we_gaan_op_reis
 

Coderen voor kleuters - De Grote Rekendag en de Mysterybox

Op veel scholen was het op 23 maart van dit jaar Grote Rekendag. Dit keer was 'coderen en programmeren' het onderwerp. Hoe verliep de dag voor groep 1 en 2?... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_keijzer_coderen_voor_kleuters_news_index
 

Stapels mooie rekenspellen - De uitslag van de rekenspellenwedstrijd 2016

In 2015 werd voor het eerst een rekenspellenwedstrijd georganiseerd voor kinderen van de basisschool. Er waren ruim 40 inzendingen en de winnaar MEP is inmiddels verkrijgbaar in een heuse webwinkel. Dit jaar kwamen er 4 keer zoveel inzendingen binnen.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_noteboom_stapels_mooie_rekenspellen_news_index
 

Derdegroepers spelen graag - Een goede rekenstart in groep 3

Voor veel kinderen is de overgang van groep 2 naar groep 3 een grote stap. Vanuit een situatie waarin spelend leren nog gewoon was, gaan kinderen naar een situatie waar minder ruimte en tijd is om vanuit spel te leren. Hoe speelt een leerkracht hierop in?... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_mulder_derdegroepers_spelen_graag_news_index
 

Rekenen-wiskunde over( )denken - Verslag van de 34e Panamaconferentie

De auteur doet verslag van de 34e Panamaconferentie. Het thema luidde: Rekenen-wiskunde over( )denken. Het ging in de conferentie zowel over het overdenken van het reken-wiskundeonderwijs als over het onderwijzen van het reken-wiskundige denken.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_lit_rekenen-wiskunde_overdenken_news_index
 

Volgens Bartjens - Ontwikkeling en Onderzoek

Hoofdredacteur van Volgens Bartjens Onwikkeling en Onderzoek Ronald Keijzer vertelt over de inhoud van de twee nieuwe artikelen van Volgens Bartjens Ontwikkeling en Onderzoek.... lees meer » Reacties(0)
Logo_vb_o_en_o_met_tekst_news_index
 

Van de voorzitter.... - Nieuws uit de vereniging

NVORWO-voorzitter Francis Meester vertelt over de jaarvergadering van de NVORWO en de besluiten die daar genomen zijn... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_meester_van_de_voorzitter_news_index
 

Spel in de rekenles - Redeneerpuzzels voor jonge kinderen

In deze editie van Spel in de Rekenles worden 3 puzzels voor (zeer) jonge kinderen besproken. De peuters en kleuters kunnen de puzzels alleen spelen en ze ontwikkelen er hun ruimtelijk inzicht en logisch redeneren mee.... lees meer » Reacties(0)
Vb_35_5_afb_spel_in_de_rekenles_redeneerpuzzels_news_index