Columns

Wat een spel!

Van de voorzitter

Jenneken van der Mark

Jenneken van der Mark is zelfstandig onderwijsadviseur en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Ontwikkeling van het Reken-WiskundeOnderwijs (NVORWO)

Column van NVORWO-voorzitter Jenneken van der Mark over spelen en spelletjes doen.

 

Genieten van vakantie kan niet zonder een spelletje! Gelukkig hoort het spelletje steeds minder alleen bij de vakantie, maar zien we het regelmatig terug in de klas ook tijdens de rekenles. Het vergroten van het plezier en daarnaast werken aan vaardigheden is gewoon twee in één.

 

Bij ons thuis werden vroeger en ook nu veel spelletjes gespeeld. Ik heb er warme herinneringen aan. Samen met aandacht een opdracht uitvoeren, soms je eigen opdracht, soms in teams, maar samen gericht op het doel van een spel. Wie kan er wel en wie niet tegen zijn verlies, tot hoever kun je gaan en welke gok waag je of welke kansen heb je om na een bepaalde actie toch nog te winnen. Zelf houd ik van spelletjes waar je niet alleen maar geluk moet hebben, maar vooral ook een vorm van redeneren en strategieën bij in moet zetten.

 

Voor mij is het spelen van een spelletje onlosmakelijk verbonden met samen, gezelligheid en plezier hebben. Toen ik als leraar in het basisonderwijs werkte was 'samen' voor mij de belangrijkste voorwaarde. Niemand buitensluiten, iedereen mag altijd meedoen. Iemand mag ook op tijd zeggen niet mee te willen doen, maar niemand kan dat voor een ander bepalen. Het spelen van spelletjes was iedere week vast onderdeel van het programma. Soms hadden we nieuwe spellen en soms waren ze bekend. De spellen die het goed deden hielden we erin en samen bepaalden we zo welke spellen ervoor zouden zorgen dat we weer een geslaagde middag hadden. Ook hier heb ik mooie herinneringen aan. Des te leuker vind ik het nu om te merken, zien en lezen dat we steeds meer te weten komen over wat spel bijdraagt aan de ontwikkeling van verschillende vaardigheden. Niet dat we dat niet wisten, maar we worden ons er steeds bewuster van, waardoor we ook veel gerichter spel in kunnen zetten.

 

Ik hoop niet dat ik een fout maak als ik het besturen van een vereniging vergelijk met het spelen van een spelletje, maar ik herken wel veel van de genoemde kenmerken. Te beginnen met het plezier dat we samen hebben om er iets moois van te maken, de keuzes die we maken op basis van strategieën, die soms voor de één goed uitpakken en voor anderen een gevoel van verlies opleveren. Maar we hebben doelen en die willen we graag halen, we spelen graag samen en proberen door goed na te denken de juiste strategie te bepalen.

 

Spelen jullie met ons mee?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel