Doen

De actualitijd van het rekenonderwijs

Verslag van de NVORWO-dag 2023

Marike Barendregt

Marike Barendregt is algemeen bestuurslid bij de NVORWO en docent rekenen-wiskunde op Thomas More Hogeschool.

Ieder jaar organiseert de NVORWO voor haar leden de NVORWO-dag. Deze dag begint altijd met de jaarvergadering. Daarna kunnen verschillende workshops worden gevolgd en is er gelegenheid om met andere NVORWO-leden ervaringen uit te wisselen. In dit artikel wordt verslag gedaan van de NVORWO-dag die op 14 april 2023 in Nijkerk werd gehouden.  

 

Het bestuur van de vereniging brengt op de jaarvergadering verslag uit van de activiteiten die de NVORWO in 2022 heeft ondernomen en legt verantwoording af over de besteding van het verenigingsgeld. Hoofdzaken van het afgelopen jaar waren het organiseren van de vele succesvolle rekenfeestjes in het kader van 40 jaar NVORWO, de ontwikkelingen van de werkgroep rekencoördinatoren en de NRCD en het verkrijgen van een belangrijke subsidie rondom de basisvaardigheden.

Het inhoudelijke thema van de rest van de dag was ‘De actualitijd van het rekenonderwijs’. Marjolein Kool opende dit thema door op ludieke wijze getallen van 2022 te bespreken, van zuinig douchen tot de rijen bij Schiphol. Met een paar actuele en interessante opgaven werden de hersenen van alle deelnemers flink aan het werk gezet.

De ontwikkeling van de nieuwe kerndoelen is volop in de actualiteit. Meerdere workshops richtten zich hierop zodat iedereen zich kon laten informeren over de ontwikkelingen en wat deze gaan betekenen voor ons onderwijs. Een afvaardiging van het ontwikkelteam gaf uitleg over de gevolgde werkwijze en hoe de kerndoelen tot stand zijn gekomen. In een parallelle workshop ging Michiel Veldhuis met leden in gesprek om een advies te formuleren rondom de eerste conceptkerndoelen die bekend zijn gemaakt. Daarnaast waren er nog tal van andere inspirerende workshops.

Bent je nieuwsgierig geworden en lijkt het je ook leuk om deel te nemen of wellicht zelf een workshop te geven? Op vrijdag 19 april 2024 is de volgende NVORWO dag in Nijkerk. Houd de website in de gaten voor de updates over deze dag.

 

De bestanden van de jaarvergadering zijn te vinden op de site van de NVORWO https://www.nvorwo.nl/nvorwo-bestuur-2/nvorwo/jaarvergadering-nvorwo/

“Op de NVORWO-dag krijg je weer eens de kans om collega’s te ontmoeten en bij te praten. Ik heb de dag als verrijkend ervaren.”

Johan Winnubst

 

"Ik vond het heerlijk om omringd te zijn door gepassioneerde, inspirerende en zeer deskundige mensen met veel liefde voor rekenen-wiskunde!”

Marieke Kurvers

 

Deel dit artikel