Welkom

Volgens Bartjens is hét vaktijdschrift voor de praktijk van het reken-wiskunde-onderwijs. De inhoud van de artikelen is een toegankelijke mix van theorie, didactiek en praktijk, bedoeld voor leerkrachten, rekencoördinatoren, pabo-studenten, opleidingsdocenten, onderzoekers, adviseurs, ontwikkelaars en andere professionals die geïnteresseerd zijn in het reken-wiskundeonderwijs.

Draad van Ariadne
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Artikelen in de categorie: Spel en rekenles ×
Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Haaibaai

Haaibaai is een spel met verschillende varianten waar mee leerlingen hun kennis van noodzakelijke basisvaardigheden op een speelse manier kunnen verwerven én onderhouden.

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Haaibaai

Alle spelregels en spelkaartjes van Haaibaai kunt u hier downloaden.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Dobbeldraai en Canadees Rekenen

2 spellen voor het oefenen van het automatiseren van meerderen essentiële vaardigheden. Met deze spellen kunnen ook in de bovenbouw de basisvaardigheden op een leuke manier worden bijgehouden. Al het materiaal voor deze 2 spellen kan gedownload worden

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de Rekenles - Vier op een rij - Optellen tot 10

Met dit spel oefenen kinderen het automatiseren van het optellen tot 10.

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Optellen over de 10

Met dit spel oefen je in het automatiseren van de moeilijkere optellingen over de 10 (6+, 7+, 8+, 9+ / 5, 6, 7 ,8 ,9), leer je de relatie doorzien tussen optellen en aftrekken en oefen je om handig en strategisch te spelen.

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Vermenigvuldigen 1

Met dit rekenspel oefen je het automatiseren van de kleinere vermenigvuldigingen (2x, 3x, 4x, 5x / 2, 3, 4, 5), leer je de relatie te doorzien tussen vermenigvuldigen en delen, en oefen je met handig en strategisch spelen

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Vermenigvuldigen 2

Met dit spel oefen je het automatiseren van de kleine tafels (6x, 7x, 8x, 9x / 2, 3, 4, 5 en omgekeerd), leer je de relatie te doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en oefen je met handig en strategisch spelen.

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Canadees Rekenen - Vermenigvuldigen 3

Met dit spel automatiseer je de grotere tafels (6x, 7x, 8x, 9x / 6, 7, 8 ,9), leer je de relatie te doorzien tussen vermenigvuldigen en delen, en oefen je in handig en strategisch spelen

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Optellen over de 10

Met dit spel oefen je met het automatiseren van de moeilijkere optellingen over de 10 (6+, 7+, 8+, 9+ / 5, 6, 7, 8 ,9), leer je de relatie doorzien tussen optellen en aftrekken en oefen je met handig en strategisch spelen.

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Vermenigvuldigen - 1

Met dit spel automatiseer je de tafels van de kleine vermenigvuldigingen (2x, 3x, 4x, 5x / 2, 3, 4, 5), leer je de relatie doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en oefen je het handig en strategisch spelen

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Vermenigvuldigen - 2

Met dit spel oefen je het automatiseren van de kleinere tafels (6x, 7x, 8x, 9x / 2, 3, 4, 5 en omgekeerd), leer je de relatie doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en oefen je met handig en strategisch spelen.

Spel en rekenles

Extra materiaal bij Spel in de rekenles - Dobbeldraai - Vermenigvuldigen - 3

Met dit spel kun je oefenen in het automatiseren van de grotere tafels (6x, 7x, 9x / 6, 7, 8, 9), de relatie doorzien tussen vermenigvuldigen en delen en handig en strategisch spelen

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Bokken schieten

Een kaartspel voor kinderen van eind groep 3 en groep 4 om te leren omgaan en te redeneren over de getallenrij tot en met 50.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Japen

Wil je een spel voor kinderen vanaf groep 4 / 5 dat je binnen 5 minuten begrijpt en binnen 10 minuten speelt? Waarin je voortdurend rekent, schat, redeneert, strategisch speelt en een beetje gokt of bluft? Dan is het rekenspel Japen precies wat je zoekt!

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Qwixx

Een spannend dobbelstenenspel voor kinderen vanaf groep 3 waarbij veel opgeteld en gesplitst moet worden, maar ook moet worden geredeneerd om te winnen.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Quarto

Zoek je een spelletje dat in minder dan 5 minuten is uitgelegd en slechts 5 tot 10 minuten tijd kost om te spelen? Dat voor jong en oud een uitdaging is? Dat je snel even kunt spelen, maar ook op het niveau van schaken? Dan is Quarto het spel dat je zoekt

Spel en rekenles

Kopieerblad voor papieren Quatro

Met behulp van dit kopieerblad kun je de papieren versie van het spel Quatro spelen. Bij de rubriek "Spel in de rekenles", Volgens Bartjens Jaargang 33 nummer 3.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Pijlenrace

In dit spel doen kinderen van groep 3 tot en met 8 een race op een racebaan en zijn ze op een speelse manier met meetkunde bezig.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Magico

Spel om getallen, bewerkingen en logisch redeneren te oefenen in groep 2 t/m 5.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Kwatro

In een klein doosje zit dit spel dat een combinatie lijkt van Set en Qwirkle. Het spel voor groep 4 en hoger vraagt logisch denken en redeneren van kinderen en in beperktere mate ook meetkundig redeneren. Daarnaast wordt bij de puntentelling ook geoefend.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Hive

Hive is een spel voor 2 spelers, waarbij je logisch moet denken en redeneren. Het kan gespeeld worden vanaf groep 4.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Welke hoort erbij?

In deze aflevering worden 2 spellen beschreven. 1 richt zich op meetkundige figuren, de ander op de getallenrij van 1 t/m 10. Beide spelletjes zijn eenvoudig te spelen door kinderen vanaf halverwege groep 2 en begin groep 3.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Spaarspel

Spaarspel is een spel voor groep 3 / 4 dat kinderen specifiek ondersteunt in het leren begrijpen van de essentie van het inwisselen en bundelen van tienen en enen in het tientallig stelsel en hen helpt hierin vaardig te worden.

Spel en rekenles

Spel in de Rekenles - Take 10!

Take 10! is een kaartspel voor 2 - 7 spelers, waarbij het draait om getalbegrip tot 100. Het is kan gebruikt worden als peilingsspel. Het is geschikt voor groep 3, 4 en 5 en voor zwakke rekenaars.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Lobo77

Lobo 77 is een spel waarbij je voortdurend de ander kunt plagen en tegelijk moet zorgen dat je zelf niet de klos bent; net zoals bij Uno of pesten. Het spel is een goede manier voor kinderen uit groep 4 en 5 om het optellen onder de honderd te oefenen.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Lost Cities

Lost Cities is een kaartspel waar 2 spelers samen oefenen met het optellen - optellen tot 10, het optellen van de scores- en door het gebruik van strafpunten ook met negatieve getallen. Het kan gespeeld worden vanaf groep 5 en duurt maximaal 1/2 uur.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Breuken en kommagetallen

In de reguliere uitgaven van Volgens Bartjens beschrijft Anneke Noteboom spellen die geschikt zijn om in de rekenles te gebruiken. Voor deze special heeft zij een aantal spellen rond breuken en kommagetallen uitgekozen.

Spel en rekenles

Kopieerblad bij het spel Haasje Over (Spel in de rekenles, VB jaargang 31 nummer 3)

Een kopieerblad met sommen om het aftrekken onder de tien te oefenen.

Spel en rekenles

Kopieerblad Bij het spel Haasje Over (Spel in de rekenles - jaargang 31 nummer 3)

Dit kopieerblad bevat lege vakjes, zodat er zelf sommen in kunnen worden geplaatst.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Haasje over

Doel van dit spel voor groep 3,4,5 is het leren van de optellingen en aftrekkingen tot 10 of de vermenigvuldigingen van de tafels. Het spel kan goed gebruikt worden voor sommen die moeilijk te onthouden zijn. Met extra kopieerbladen bij "extra materiaal".

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Duo Tien!

Duo Tien! is een rekenspel, waarin de leerlingen de splitsingen van 10 in tempo oefenen en daarbij ook nog moeten redeneren. Het is geschikt voor kinderen van eind groep 2, groep 3 (en 4).

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Geheim getal

Een rekenspel voor kinderen van alle groepen, waar je door een geheim getal te raden oefent met het uitspreken van getallen en de waarden van de verschillende cijfers in de getallen. Alles dat je nodig hebt is pen en papier.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Blokus Duo

Blokus Duo is een aantrekkelijk spel voor twee spelers voor kinderen vanaf groep 2 /3 dat een beroep doet op het ruimtelijk inzicht en op logisch denken en redeneren.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Tricoda

Tricoda is een mooi uitgevoerd spel voor kinderen vanaf groep 4 dat draait om logisch denken en redeneren. Het vraagt weinig van de leraar, want het spel is in enkele minuten uitgelegd. De kinderen die het speelden, vonden het leuk en spannend.

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Think Fun Games

Think Fun Games is een serie puzzels waar het draait om ruimtelijk inzicht en logica. Rekenspel vanaf groep 3 / 4...

Spel en rekenles

Spel in de rekenles - Oshi

Probeer je tegenstander letterlijk van het bord af te duwen... Rekenspel vanaf groep vier.