Welkom
Volgens Bartjens is hét vaktijdschrift voor de praktijk van het reken-wiskunde-onderwijs. De inhoud van de artikelen is een toegankelijke mix van theorie, didactiek en praktijk, bedoeld voor leerkrachten, rekencoördinatoren, pabo-studenten, opleidingsdocenten, onderzoekers, adviseurs, ontwikkelaars en andere professionals die geïnteresseerd zijn in het reken-wiskundeonderwijs.

Draad van Ariadne Bekijk ze allemaal
Word abonnee
Bekijk hier de mogelijkhedenRedactie
Neem contact op met de redactie_w400_h260_bg.png)
Stoelendans - Met sprongen vooruit in vijf minuten
Julie Menne
Omschrijving van een vijf-minutenspelletje voor de onderbouw waarbij je een stoelendans doet en ondertussen druk aan het rekenen bent.
_w400_h260_bg.png)
Boeven vangen - Met sprongen vooruit in vijf minuten
Julie Menne
Omschrijving van een vijf-minutenspelletje voor de onderbouw met boeven en gevangenissen, waarbij heel wat reken-basisvaardigheden aan de orde komen.
_w400_h260_bg.png)
Springen naar getallen. Leerlijn getallen en bewerkingen in groep 3-4 - Julie Menne
Julie Menne
Inzicht in de opbouw van getallen is noodzakelijk voor het vlot leren rekenen. In dit artikel bespreekt de auteur de opbouw van het oefenonderdeel Springen naar getallen in groep 3, 4 en 5, behorende bij de methode Met Sprongen Vooruit
_w400_h260_bg.png)
Rood of Geel - Met sprongen vooruit in vijf minuten
Julie Menne
Omschrijving van een vijf-minutenspelletje voor de onderbouw waarbij je voorspelt of je op rood of geel uitkomt, en daarbij heel hard aan het oefenen bent met de telrij tot 12.
_w400_h260_bg.png)
Pakken tot plakken - Met sprongen vooruit in vijf minuten
Julie Menne
Inhoudelijk doel
aantallen tot en met 12 tellen, ordenen, redelijk schatten en vergelijken op meer, minder en gelijk, verkort tellen, telbaar representeren van hoeveelheden en werken met getalsymbolen.
Doel van het spel
zoveel mogelijk voorwerpen pakken tot het zogenaamd plakkende voorwerp wordt gepakt.
B...
_w400_h260_bg.png)
Extra spelletjes bij "Rondje Rekenspel" - Anneke Noteboom en Cathe Notten, jaargang 29, nummer 2
Anneke Noteboom en Cathe Notten
Rondje Rekenspel is een project van SLO. Binnen dit project zijn concepten voor rekenspellen ontwikkeld, die specifiek gericht zijn op het inzicht krijgen in en het oefenen en automatiseren van de basisvaardigheden rekenen. Met extra spelletjes!
_w400_h260_bg.png)
Muizen in de kleuterklas - Met sprongen vooruit in vijf minuten
Julie Menne
In de onderbouw is het heel belangrijk om veel met rekenen bezig te zijn. Julie Menne beschrijft in dit artikel hoe je dit gemakkelijk met vijf-minuten spelletjes kunt doen.
_w400_h260_bg.png)
Extra bladen bij "Peilen van getalbegrip" van Anneke Noteboom - Jaargang 25, nummer 2
Anneke Noteboom
Twee extra werkbladen om de kleuterleerkracht te helpen met het peilen van de rekenvorderingen van leerlingen door middel van peilingspelletjes.
_w400_h260_bg.png)
Geluk en talent - Rekenspelen met een extra uitdaging
Piet Notebaert
Wat zijn rekenspelen die leuk en spannend zijn en waar ook nog iets van te leren valt? Dat zijn de spelen waarvoor kinderen zullen blijven kiezen en die dus uiteindelijk de meeste leerresultaten zullen opleveren. Piet Notebaert bespreekt voorbeelden.
_w400_h260_bg.png)
Ei van Columbus Jaargang 24, nummer 3 - antwoorden
Jos van den Bergh
_w400_h260_bg.png)
Met sprongen vooruit - Verslag van de voorscholing voor Pabodocenten en schoolbegeleiders
Uschi van der Velden
Uschi van der Velden, schoolbegeleider en cursist van de voorscholing van de NCRC-module 'Met sprongen vooruit' beschrijft haar cursuservaringen
_w400_h260_bg.png)
Landjepik, maar dan anders - Een rekenspeelplaats op papier
Leo Prinsen
Een simpele matrix met 81 getallen vormt de basis voor veel spelplezier. En als blijkt dat de spelletjes ook nog het rekeninzicht van de spelers kunnen vergroten, is er sprake van dubbele pret.
_w400_h260_bg.png)
Bah, gaan we rekenen? Op zoek naar speelse lesvormen
Sylvia Schinkel
Kinderen zijn altijd te porren voor een spelletje. Maar zodra het spelletje is afgelopen en het rekenboek op tafel komt is het uit met de pret. Hoe kun je toch met de methode lesgeven en tegelijkertijd je leerlingen motiveren met speelse activiteiten?
_w400_h260_bg.png)
Speel eens een spelletje! - Ouderbetrokkenheid bij rekenen in groep 4
Mariska de Keizer, Cathelijne Tielrooij
Een rekenspelletjesproject in groep 4 leverde verrassende resultaten op: de kinderen kregen meer plezier in rekenen en de ouders volgden de ontwikkelingen van hun kind op de voet. Dit succes vraagt om een vervolg.
_w400_h260_bg.png)
Kun je rekenen op spelletjes? Spel als aanvulling op en versterking van rekenonderwijs
Frans Moerlands
Kan spel binnen het realistisch reken-wiskundeonderwijs een zinvolle rol spelen? In dit artikel geeft Frans Moerlands een antwoord op deze vraag. Vele mooie spelvoorbeelden illustreren zijn betoog, daarvan is Monopoly het allermooiste.
_w400_h260_bg.png)
Jong geleerd... Interactieve reken-spelletjes voor jonge kinderen
Jo Nelissen
Kinderen die niet de kans krijgen om in hun eerste levensjaren betekenisvolle ervaringen op te doen betreden de basisschool al met een achterstand. Spelletjes die uitdagen tot interactie, reflecteren en redeneren zijn van onschatbare waarde.
_w400_h260_bg.png)
Is het hoger of lager dan 10? - 'Raad mijn getal' in groep 3
Sylvia Schinkel
Spelletjes kunnen kinderen motiveren en hen betrokken houden bij de rekenles. Maar natuurlijk moet er dan ook nog geleerd worden. Sylvia Schinkel beschrijft haar ervaringen in groep 3 met het spel 'Raad mijn getal'.
_w400_h260_bg.png)
Memory voor scharrelkippen - Een spel om te spelen of zelf te ontwerpen
Leo Prinsen
Het memory-spel is al erg oud, maar nog steeds razend populair. Varianten van dit overbekende spel zijn inmiddels op de markt verschenen. Maar inventieve leraren en leerlingen maken gewoon zelf hun eigen memory-varianten.