Welkom

Volgens Bartjens is hét vaktijdschrift voor de praktijk van het reken-wiskunde-onderwijs. De inhoud van de artikelen is een toegankelijke mix van theorie, didactiek en praktijk, bedoeld voor leerkrachten, rekencoördinatoren, pabo-studenten, opleidingsdocenten, onderzoekers, adviseurs, ontwikkelaars en andere professionals die geïnteresseerd zijn in het reken-wiskundeonderwijs.

Draad van Ariadne
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie

De 1e Volgens Bartjens studentendag was een groot succes - Spelletjes in de rekenles

Ruim 100 Pabo-studenten bezochten geheel vrijwillig in hun eigen tijd de Volgens Bartjens- studentendag over spel in de rekenles. Ze waren laaiend enthousiast. Lees het verslag van 3 ooggetuigen.

Weten

Interactie in de reken-wiskundeles - Communiceren kun je leren

Iedereen weet dat interactie tijdens de rekenles belangrijk is, maar leerkrachten vinden het doorgaans moeilijk om kinderen gezamenlijk, met en van elkaar te laten leren en iedereen betrokken te houden. Een boek vol samenwerkingsvormen biedt hulp.

Kansen creëren in het speciaal onderwijs - Speciaal rekenen biedt perspectief

In het project 'Speciaal rekenen' van het Freudenthal Instituut onderzoekt men de mogelijkheden om in het speciaal onderwijs te werken met een realistische reken-wiskundemethode. De leerlingen kunnen meer dan gedacht wordt....

Weten

Kommagetallen, hoe ver gaan we? Leerdoelen en leerlijnen op het gebied van kommagetallen

Niet alle doelen zijn voor alle leerlingen haalbaar. Neem het onderwerp kommagetallen. Wat kiezen we op dit gebied voor de zwakke rekenaars? Leren we hen de procedures voor cijferend optellen en aftrekken, of gaan we voor begrip en betekenis?

Meten met kralen - Hoe een rekencoördinator realistisch meetonderwijs aan de man brengt

Een rekencoördinator moet ervoor zorgen dat nieuwe ontwikkelingen binnen het reken-wiskudeonderwijs ook werkelijk hun weg vinden naar de werkvloer. Hoe zorgt hij dat zijn collega's werkelijk met betekenisvolle lessen aan de slag gaan?

Nooit genoeg van Rupsje Nooitgenoeg; Een rekenvertelkist gebaseerd op een beroemd prentenboek

In de klassieker 'rupsje Nooitgenoeg' van Eric Carle kunnen kinderen fruit tellen. Maar met dit boek valt nog veel meer te beleven op het gebied van rekenen-wiskunde. Wie er oog voor heeft, kan van het prentenboek een rijke leeromgeving maken.

Verder kijken dan de einddoelen van groep 6 - Keuzes maken voor zwakke rekenaars

Zwakke rekenaars kunnen vaak met veel pijn en moeite tot en met groep 5 bij het peloton blijven, daarna wordt het vaak echt te moeilijk voor hen. Doormodderen met de groep heeft geen zin, niet verder gaan dan de stof van groep 6 doet hen tekort.

De nationale rekendagen in fotovlucht - Impressie van de Nationale Rekendagen 2005

Eén van de taken van een basisschoolleerkracht is 'bijblijven op je vakgebied'. Dat is soms een opgave, maar wie de Nationale RekenDagen bezoekt ontdekt dat het nuttige heel goed met het aangename kan samengaan.

De bekende Nederlander in getallen - Hans van Breukelen

Hans van Breukelen is oud Pabo-student en 73-voudig doelman van het Nederlands elftal. Hij vertelt over zijn school, zijn pabo-jaren, zijn voetbalervaringen en de invloed van het rekenen op zijn persoonlijk en beroepsleven.

Columns

Groetjes van groep 3 - Klokkijken

Vorige week zei Heleen uit groep 3: "Dat duurt heel lang, dat duurt wel 100 uur". Deze uitspraak vormde de aanleiding tot een prachtig rekengesprek over tijd en klokken.....

Kleine kinderen worden groot - Door het plafond

Zelfs het opschrift van een pak vla leidt voor Julia en Paula tot veel gereken bij het toetje...

Vroeger - Een puzzel van HF

Ed de Moor vertelt over Hans Freudenthal en zijn ideeën over realistisch rekenonderwijs

Wiskunde op straat; Rekenen telt steeds meer

In het dagelijks leven moet je veel rekenen, of het nou het aantal stemmen voor of tegen in de tweede kamer betreft of de korting die je krijgt in de supermarkt. Dat rekenen gaat niet altijd goed, dus: het is tijd voor drastische maatregelen!

Ontwikkeling en onderzoek

Competenties en vakinhouden - impressie studiedag opleiders rekenen-wiskunde & didactiek

A. Lek - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Ontwikkeling en onderzoek

Nogmaals dyscalculie - overpeinzingen naar aanleiding van een discussie

C. Borghouts - Eduniek, locatie Utrecht

Ontwikkeling en onderzoek

Breuken, verhoudingen, procenten en kommagetallen in discussie

R. Keijzer & K.P.E. Gravemeijer - Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht

Ontwikkeling en onderzoek

Breuk, komma, getal

A. Goddijn - Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht

Ontwikkeling en onderzoek

Panama Praktijktip nummer 98 - Babylonische rekenkunst

M. Kindt - Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht

Ontwikkeling en onderzoek

Het Kanaal nummer 98 - MILE in de opleiding: een investering waard

P.A. van den Brom - Snijders & R. Keijzer - Hs INHolland, Rotterdam, Hs IPABO Amsterdam / Alkmaar

Draad van Ariadne

Ei van Columbus Jaargang 24, nummer 5 - opgaven

Draad van Ariadne

Ei van Columbus Jaargang 24, nummer 5 - antwoorden

Discussie over dyscalculie - Expertmeeting over dyscalculie

Dyscalculie blijft ondanks de ruime aandacht die het krijgt nog veel vragen oproepen. Een groepje specialisten stak de koppen bij elkaar en discussieerde over deze vragen.

Weten

De kern van het reken-wiskundeonderwijs - Een aanpak om zwakke rekenaars bij de groep te houden

Zwakke rekenaars worden vaak met aparte materialen individueel aan het werk gezet. Daardoor kunnen ze vervolgens niet meedoen met de klassikale interactieve nabespreking, waardoor de achterstand in de klas alleen maar groter wordt. Hoe kan dat anders?

Ieder huisje heeft zijn kruisje - De positie van GPS in het onderwijs

Kinderen kunnen met een GPS-apparaat allerlei belangrijke meetkundige ontdekkingen doen. De GPS moet ook een plek in het onderwijs krijgen naast de globe, atlas, kaart en kompas. De auteur beschrijft zijn ervaringen met een GPS-project op de basisschool.

Spel, taal en rekenen - Ouders en jonge kinderen leren van en met elkaar in 'SamenRekenen'

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is SamenRekenen ontwikkeld, waarin ouders samen met hun peuters en kleuters op speelse wijze reken-wiskunde-activeiteiten uitvoeren. Zo wordt voorkomen dat kinderen met een achterstand aan de basisschool beginnen.

Naar bed met gemiddelden en procenten - Gecijferdheid voorkomt fouten

Wie gecijferd is, kijkt met een kritisch oog naar de getallen in de wereld om hem heen en ontdekt dat er regelmatig vreemde fouten worden gemaakt

Tellen, turven, tekenen - Grote Rekendag 2005

Het thema van de Grote Rekendag 2005 was: Tellen, turven, tekenen. Het ging bij dit thema om aantallen en hoeveelheden (tellen), ordenen en categoriseren (turven) en het presenteren van gegevens (tekenen).

Bierdrinkers, bouwvakkers, trekvogels - Vele variaties op hetzelfde som-thema

Door de eeuwen heen zijn van bepaalde klassieke vraagstukken eindeloos veel varianten in omloop gekomen, zoals bijvoorbeeld: Hoe lang doe je over een bepaalde klus als je mag samenwerken? Dit probleem komt in allerlei variaties aan de orde in dit artikel.

Het gevaar van goede bedoelingen - Zonder vakkennis kan een leerkracht geen maatwerk leveren

Merel uit groep 6 had twee zes-en-een-halven op haar voorjaarsrapport, één voor hoofdrekenen en één voor 'meten, tijd en geld'. Achter deze cijfers ging een tragedie schuil van een school en een juf met weinig zorg en betrokkenheid.

De bekende Nederlander in getallen - Rob Trip

Rob Trip, presentator van het radio-1 journaal en Buitenhof, vertelt over zijn rekenherinneringen en -ervaringen. Hij voorziet dat in de toekomst computers het rekenen steeds meer zullen overnemen.

Groetjes van groep 3 - Zwaar werk

Op de bladzijde in het rekenwerkboek staan 2 olifanten. De een is groot, de ander is wat kleiner. Bij de olifanten liggen veel wortels. Die zijn voor de olifanten. Maar ja, hoe moet je die wortels nou verdelen? De kinderen van groep 3 gaan aan de slag...

Kleine kinderen worden groot - Cijfers zie je overal

Op de afstandsbediening, op de telefoon, in de bus.... Werkelijk overal komt Bente cijfers tegen!

Vroeger - Pacioli-Krol - sommen

Ed de Moor schrijft over de oorsprong van de Pacioli-Krol sommen

Wiskunde op straat - Procenten op het spoor

"Mijn conclusie is, dat er nog steeds veel te veel treinen niet op tijd komen. De statistieken van de NS stellen het alleen mooier voor. (...) Er zijn vier soorten leugens: gewone leugens, smerige leugens, statistische gegevens en spoorcijfers...

Breuken, verhoudingen, procenten en kommagetallen - een discussiestuk

In 'De kern van breuken, verhoudingen, procenten en kommagetallen' nodigt de TAL-groep van het Freudenthal Instituut in Utrecht lezers uit om te reageren op de gepresenteerde standpunten. De auteur ging op zoek naar de kern van de discussiesstof.

Cijferend delen: daar krijg ik een staart van - Moet het nog en hoe zou het dan moeten?

Van alle bewerkingsschema's die in de rekenles op de basisschool geleerd worden is 'cijferend delen' het moeilijkste. Niet voor niets maken kinderen bij het uitvoeren van een cijferende deling de meeste fouten. Waarom doen we het eigenlijk nog?