Welkom
Volgens Bartjens is hét vaktijdschrift voor de praktijk van het reken-wiskunde-onderwijs. De inhoud van de artikelen is een toegankelijke mix van theorie, didactiek en praktijk, bedoeld voor leerkrachten, rekencoördinatoren, pabo-studenten, opleidingsdocenten, onderzoekers, adviseurs, ontwikkelaars en andere professionals die geïnteresseerd zijn in het reken-wiskundeonderwijs.

Draad van Ariadne Bekijk ze allemaal
Word abonnee
Bekijk hier de mogelijkhedenRedactie
Neem contact op met de redactie_w400_h260_bg.png)
Nationale Rekendagen 2003 - Verslag van 2 inspirerende conferentiedagen
Karel Groenewegen
De Nationale Rekendagen die jaarlijks vele basisschool-leerkrachten naar Noordwijkerhout lokken, zijn een ideale gelegenheid om ervaringen, enthousiasme, zorgen en goede ideeën met betrekking tot het reken-wiskundeonderwijs te delen en uit te wisselen.
_w400_h260_bg.png)
Grote Rekendag 2004 - Orienteren en plaats bepalen
Vincent Jonker
Tijdens de Grote Rekendag van 2004 verhuizen alle kinderen naar een eiland. De onderbouw richt daar een dierentuin in, de middenbouw maakt een fietspadenplan en een camping en de bovenbouw gaat op zoek naar een schat van een schip dat ooit is vergaan.
_w400_h260_bg.png)
Dyscalculie: reken er niet te snel op! - Misschien lijdt u er zelf ook wel aan?
Willem Vermeulen
Het artikel van Annemie Desoete over dyscalculie uit september 2003 deed veel stof opwaaien. Willem Vermeulen van 1 van de lezers die onmiddellijk in de pen klom en een pleidooi hield voor uiterste terughoudendheid in het gebruik van de term 'dyscalculie'
_w400_h260_bg.png)
Kinderen die niet leren rekenen - Opvattingen en discussie over dyscalculie en rekenproblemen
Jo Nelissen
Jo Nelissen zet verschillende opvattingen over dyscalculie op een rijtje en adviseert het etiket 'dyscalculie' spaarzaam te hanteren. Het lijkt zinvoller om vast te stellen wat die problemen van kinderen zijn en hoe daar het beste aan gewerkt kan worden.
_w400_h260_bg.png)
De bekende Nederlander in getallen - Drs. P
Harrie Sormani
Drs. P, pseudoniem voor Heinz Polzer, stopte op de lagere school met rekenen omdat hij een talenknobbel had. Pas later ontdekte hij dat rekenen en taal goed samen kunnen gaan, met name in een vormvast vers of lied
_w400_h260_bg.png)
Groetjes van groep vier - In de boot
Lia van Diem
Drie roeibootjes met vijf mensen erin... Dat kan maar 1 ding betekenen: groep vier begint met het leren van tafels!
_w400_h260_bg.png)
Kleine kinderen worden groot - Het getallenlied van Julian
Marian Steverink
Als Julian in bed ligt zingt hij graag. Vandaag zingt hij een getallenlied. En als hij de getallen niet meer weet, verzint hij ze gewoon zelf.....
_w400_h260_bg.png)
Vroeger - De passer
Ed de Moor
Ed de Moor vertelt over de geschiedenis van de passer
_w400_h260_bg.png)
Wiskunde op straat - Boer Bart
Harrie Sormani
Hij komt in bijna ieder reken- en wiskundeboek terug: Boer Bart. Hij heeft een land en een boerderij waar je fijn over kunt rekenen......
Amy leert handig rekenen - Getalinzicht als fundament voor strategiegebruik
Sytze Steinvoorte
Zwakke rekenaars kunnen het handig rekenen wel degelijk onder de knie krijgen. Ze zijn in staat tot het inzetten van verschillende strategieën, mits ze het geduld en het doorzettingsvermogen hebben om eerst een basis van getalinzicht te verwerven.
_w400_h260_bg.png)
Met sprongen vooruit - Verslag van de voorscholing voor Pabodocenten en schoolbegeleiders
Uschi van der Velden
Uschi van der Velden, schoolbegeleider en cursist van de voorscholing van de NCRC-module 'Met sprongen vooruit' beschrijft haar cursuservaringen
_w400_h260_bg.png)
Met tien in bed - Maak van een prentenboek een rekenvertelkist
Ans Veltman
Hoe maak je een rekenvertelkist? Kies een prentenboek waarin het verhaal een reken- of wiskundige handeling beschrijft. De kinderen belanden in een betekenisvolle rekensituatie waarin ze concreet handelend alles kunnen leren op hun eigen niveau.
Compacten in het reken-wiskundeonderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs
A. Noteboom & J. Klep
A. Noteboom & J. Klep - SLO, Enschede
_w400_h260_bg.png)
Vierkuberhuisjes - Bouwen, draaien, spiegelen en denken
Jo Nelissen, Julie Menne en Jan van den Brink
Een huisje van 4 blokjes kun je een vierkuberhuisje noemen. Hoeveel verschillende vierkuberhuisjes kun je bouwen? Deze vraag werd voorgelegd aan groep 3, maar wel met bepaalde bouwbeperkingen.
_w400_h260_bg.png)
Bouwen op de computer - Met de computer kun je de ruimte naar je hand zetten
Jan van den Brink
Een computer gebruiken bij het bouwen met blokken en het vouwen van papier? Waarom zou je dat doen? Je kunt toch echte blokken en papier gebruiken? Zit er meerwaarde in de computer? De auteur is daarvan overtuigd en licht zijn standpunt toe.
_w400_h260_bg.png)
Een eigen huis - Leerlingen ontwerpen bouwplaten
Frans van Galen
Een bouwplaat in elkaar zetten vereist al heel wat inzicht, maar de opdracht ' ontwerp je eigen bouwplaat' doet nog een veel groter beroep op meetkundige vaardigheden als observeren, analyseren en mentaal handelen.
_w400_h260_bg.png)
Een nieuwe impuls voor meetkunde op de basisschool - TAL-boek brengt lijn in het meetkundeonderwijs
Marja van den Heuvel - Panhuizen
In 2004 verscheen het 3e TAL-boek. Dit deel omvat de leerlijn 'Meten en Meetkunde' voor de onderbouw van de basisschool. De Marja van den Heuvel-Panhuizen, projectleider van TAL, geeft een voorbeschouwing over deze leerlijn.
_w400_h260_bg.png)
't Is feest! - Kinderen ontdekken kenmerken van een kegel
Julie Menne
In dit artikel wordt verslag gedaan van een les in groep 3 over het construeren en onderzoeken van punthoeden van papier. Met de keuze voor het onderwerp punthoeden komt de kegel als meetkundige figuur vanzelf in het middelpunt van de aandacht te staan...
_w400_h260_bg.png)
De structuur van het Tangram - Zeven stukjes onder de loep genomen
Ed de Moor en Erica de Goeij
Tangram kennen we vooral als de puzzel bestaande uit 7 stukjes waarmee allerlei figuren gelegd kunnen worden. Maar met het Tangram kunnen leerlingen ook allerlei meetkundige ontdekkingen doen over de vorm en de oppervlakte van de zeven stukjes
_w400_h260_bg.png)
Kapla en Papla - Bouwen met plankjes: kunst en kunde
Leo Prinsen
Een doos vol identieke plankjes en een handvol uitdagende opdrachten maken van de klas een bouwput waar creativiteit en technisch inzicht met elkaar om voorrang strijden.
_w400_h260_bg.png)
De bekende Nederlander in getallen - Pieter Verhoeff
Harrie Sormani
Cineast Pieter Verhoeff heeft veel documentaires gemaakt voor de televisie, maar hij verwierf vooral bekendheid met zijn speelfilms 'Van geluk gesproken', 'De Dream' en 'Nynke'. Een verslag van de rekenervaringen van een alfa met bewondering voor beta's
_w400_h260_bg.png)
Groetjes van groep vier - Rekenles of taalles?
Lia van Diem
Wat is groter, het reken- of het taalboek? En wat is zwaarder? De kinderen van groep vier gaan druk aan de slag met meten...
_w400_h260_bg.png)
Kleine kinderen worden groot - Vergeet je mijn cent niet?
Miriam Baltussen
Paula krijgt een keer in de week zakgeld en krijgt te maken met een probleem dat iedereen heeft met geld op zak: Waar geef ik het het best aan uit?
_w400_h260_bg.png)
Vroeger - De liniaal
Ed de Moor
De kortste verbinding tussen 2 punten is een lijn. Maar... wat is een lijn eigenlijk? En is de kortste verbinding niet afhankelijk van waar je je bevindt? Over lijnen, en de geschiedenis van de liniaal.
_w400_h260_bg.png)
Wiskunde op straat - Doe meer met ongeveer
Harrie Sormani
Jurrien Biessen, dé revelatie van 2003 in managementkringen, hanteert de kreet 'Doe meer met ongeveer'. De gebruikelijke meer precieze benadering 'Meten is weten' heeft hiermee afgedaan... Ook het rekenen-onderwijs zou met deze kreet verbeteren....
_w400_h260_bg.png)
Een hoedje van papier - Kleuters bezorgen de Sint een meetkundige verrassing
Ans Veltman
Als de Sint op bezoek komt gaan de kleuters een hoedje van papier voor hem vouwen. Daarbij doen ze allerlei meetkundige ervaringen op. De Sint is erg gelukkig met dit cadeau en weet op zijn beurt de kleuters meetkundig te verrassen.
_w400_h260_bg.png)
Grafieken, tabellen en diagrammen - Brug tussen basisschool en voortgezet onderwijs
Lonneke Boels
De auteur was wiskundedocent en gaf reken-wiskundeles in groep 8. Dit sloot mooi aan bij haar opvatting dat docenten in het voortgezet onderwijs goed op de hoogte moeten zijn van hetgeen er in het basisonderwijs gebeurt en omgekeerd.
_w400_h260_bg.png)
Kapitein Kwark, of 'Hoe bepaal ik mijn koers'? Spelletjes van het RekenWeb
Jan van den Brink, Vincent Jonker, Parul Slegers
Op het RekenWeb is maandelijks een nieuw probleem van de maand te vinden. Kinderen kunnen er tijdens de rekenles aan werken, maar doen dat ook vaak vrijwillig thuis in hun eigen tijd.
_w400_h260_bg.png)
In elke klas zit er minstens één - Kinderen met dyscalculie, deel 1
Annemie Desoete
Dyscalculie. Wat is het? Hoe herken je het? Deze vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden. Dat betekent niet dat we achteloos aan het probleem voorbij gaan. Annemie Desoete hoopt u enig houvast te geven bij het signaleren van dyscalculie in uw klas.
_w400_h260_bg.png)
Echte spullen verlagen rekendrempels - Rekenonderwijs aan analfabete migrantenvrouwen in Antwerpen
Sonja Fernandez en Harrie Sormani
Tijdens het geven van rekencursussen aan Marokkaanse vrouwen ontdekte de auteur dat het belangrijk is om ook grote getallen met behulp van concrete materialen voor te stellen.
_w400_h260_bg.png)
Wat ouders willen weten - De ouderpagina van het RekenWeb
Vincent Jonker
Op het RekenWeb kunnen leerlingen en leerkrachten terecht. Sinds 2003 is er ook speciaal voor ouders een ouderpagina ingericht. Wie meer wil weten over het reken-wiskundeonderwijs dat zijn of haar kind op school krijgt aangeboden is hier op de goede plek.
_w400_h260_bg.png)
Hoe dik is een Hamburger? - Een rijke leeromgeving voor rekenen - wiskunde
Janneke van Klaveren
Een rijke leeromgeving kan leerlingen enthousiast en betrokken maken. Wat maak je los als je kinderen een schaalmodel van hun favoriete hamburgerrestaurant laat bouwen? En hoe zorg je ervoor dat leerlingen daadwerkelijk iets leren?
_w400_h260_bg.png)
Reactie op 'Een nieuwe rekenmachine op de basisschool' - Hoe ideaal is de alpha 15?
Geoff Marée
In het artikel 'Een nieuwe rekenmachine voor de basisschool' worden de kenmerken van de ideale rekenmachine omschreven en is gemaakt naar aanleiding van een aanbevelingsrapport. De auteur gebruikte dit rapport om de Alpha 15 te ontwikkelen.
_w400_h260_bg.png)
Het krijtmonster - Standaard oefenrijtjes worden uitdagende problemen
Frans Moerlands
Hoe mooi, rijk of gevarieerd uw rekenles ook is, er breekt altijd een moment aan waarop de leerlingen rijtjes sommen moeten maken. De auteur laat u kennismaken met het krijtmonster, een didactische vondst voor productieve oefenlessen op ieder niveau.
_w400_h260_bg.png)
www.rekenhoek.nl - Ideeën voor mooie reken-wiskundelessen
Jimke Nicolai en Joost Klep
Zelf je eigen reken-wiskundeonderwijs maken, dat is een uitdaging die veel creativiteit en vakkennis vereist. De website www.rekenhoek.nl bevat een databank met lesideeën waar leraren via trefwoorden naar hartelust in kunnen zoeken en uit kunnen putten.
_w400_h260_bg.png)
De bekende Nederlander in getallen - Edmond Öfner, bergbeklimmer
Harrie Sormani
Als 3e Nederlander bereikte hij de top van de Mount Everest. Hij was deelnemer aan zware expedities naar de noord- en zuidpool en trok dwars door de Australische woestijn. Hij legt uit hoe een juiste berekening het verschil bepaalt tussen leven en dood.